Sportske vesti Sve vesti

Zorka za nezaborav

Dvorana u Velikom parku hram užičkog sporta ravno četiri i po decenije

Hram užičkog sporta, dvorana u Velikom parku ovog 24. septembra proslaviće 45. rođendan.
Gradnja ovog objekta, čiji je kapacitet blizu 2.500 gledalaca, koštala je tadašnjih 2,7 milijardi starih dinara. Sredstva su delom obezbeđena iz samodoprinosa građana i iz tadašnjeg SIZ-a fizičke kulture, a 2,2 milijarde je isplatio ŽTP kao odštetu za rušenje starog Sokolane, koja je do 1973. bila dom užičkih sportista.
Čast da odigraju svoj prvi meč u novoj dvorani imali su košarkaši Rakete, kako se tada zvao užički klub. Ere su izašle na megdan čačanskom Borcu i samo za jedan koš bile slabije. Gosti su slavili sa 82:80.
Nova dvorana je bila i domaćin finala Kupa Jugoslavije u košarci, a 3. aprila 1976. godine ekipa beogradskog Radničkog FOB slavila je u meču sa skopskim Rabotničkim sa 89:75.
U ovoj dvorani gostovali su svi veliki jugoslovenski i srpski košarkaški kolektivi, naše najjače odbojkaške ženske ekipe, najbolji strelci, karatisti, bokseri … U prvoj dekadi juna 1978. godine Užičani su mogli da posmatraju na delu i mušku i žensku košarkašku reprezentaciju Nigerije.
Ova dvorana “najradije pamti” 27. februar 1988. godine i megdan košarkaša Prvog partizana i šabačke Zorke, koji je odlučivao o putniku u jugoslovensku elitnu diviziju, tada najjaču ligu u Evropi. Te večeri na njenim tribinama našlo se više od 4.500 gledalaca ili, bolje je reći, srećnika koji su postali deo istorije. Nikada ranije, a ni kasnije, više navijača nije bilo pod njenim svodovima. Između 1.000 i 2.000 poklonika igre pod obručima ostalo je ispred ulaza, jer unutra jednostavno nije bilo mesta ni “igla da padne”. Nažalost, taj klub svetle tradicije, koji je nastao 1950. pod imenom Sloboda, a kasnije se zvao i Sevojno, ugašen je u jesen 2001., a samo devet godina ranije, pod imenom svog grada Užica, pobedom nad sarajevskim studentima u Velikom parku došao je i do “starog ”Kupa Radivoja Koraća, u kome zbog sankcija nije učestvovao.
Tokom devedesetih godina prošlog veka i sve do 2007. našom odbojkaškom scenom vladale su odbojkašice Jedinstva. Tribine Velikog parka bile su takođe ispunjene skoro do vrha i dobro pamte devet titula šampiona države i osam pehara nacionalnog kupa, kao i brojne mečeve u evropskoj ligi šampionki sa Italijankama, Turkinjama i drugim ekipama iz zemalja velesila u ovom sportu, derbi okršaje sa Crvenom Zvezdom, Vrščankama, beogradskim “poštarkama”… Retko kada je na tada tribinama bilo ispod 2.500 navijača.
Prvi put su TV kamere bile postavljene u Velikom parku na meču košarkaša Užica, kako se klub tada zvao, i Crvene Zvezde, u jesen 1991. godine. Kasnije su kamere najčešće bile uključene kada su na parketu ove dvorane bile odbojkašice Jedinstva.
Ne zaboravlja se ni jesen 1999. godine, kada su u ovoj dvorani juniori Plej ofa, pod imenom svog grada, osvojili titulu šampiona Jugoslavije u košarci.
Poslednjih desetak godina najgledanije su utakmice košarkaša Slobode, člana Košarkaške lige Srbije i od ove jeseni ABA 2 lige, koji nastavljaju tradiciju nekadašnje Forme Plej ofa, koja je nosila i imena Forma i Gradina, kluba koji se 1998. godine odvojio od tadašnjeg Plej ofa. U proseku između 1.000 i 1.500 navijača stalno prati užičke košarkaše, čime se ne mogu podičiti mnogi klubovi iz prestonice i drugih većih sredina.
Dvorana je bila domaćin i nadaleko poznatog Sajma sporta svih užičkih klubova i brojnih drugih domaćih i međunarodnih sportskih manifestacija, kako u seniorskim, tako i u mlađim selekcijama u skoro svim dvoranskim sportovima.
Prethodni sportski hram užičkih sportista bio je Sokolski dom. Čuvena Sokolana, koju nikada nisu prežalili ovdašnji fiskulturnici, srušen je 1973. godine, odmah posle snimanja filma “Užička republika”, jer se “našao na putu” pruge Beograd-Bar. Mnogi Užičani smatraju da je ovakav potez tada nadležnih institucija bio pogrešan i u prilog te činjenice govore da se i sadašnja dvorana u Velikom parku nalazi veoma blizu trase ove pruge.

Dragan Pejić

IME PO SEKRETARU SKOJ-a

Dvorana je dobila ime po jednom od sedam sekretara SKOJ-a, Užičaninu Peru Popoviću Agi, čija bista i dan-danas stoji naspram ulaza u njene službene prostorije. Shodno “promenama” Agino ime više se ne koristi.

UGRAĐENO 2.500 m3 BETONA I 270 TONA GVOŽĐA

Prema hroničarima gradnje, u dvoranu u Velikom parku ugrađeno je 2.500 m3 betona, 270 tona gvožđa, 143.000 kilograma gvozdenih konstrukcija, 7.000 m2 fasadnog lima i iskopano je 6.200 m3 zemlje. Po tim podacima, dvorana ima 4.200 m2 korisne površine.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.