O nama

PREDSEDNIK USNS:
Petar Denda (RTS, Beograd),

GENERALNI SEKRETAR USNS:
Vojislav Nedeljković (Politika, Beograd)

POTPREDSEDNICI:
Sašo Ilijoski (Večernje Novosti, Beograd)
Jovan Sekulić (Večernje Novosti, Beograd)

IZVRŠNI ODBOR USNS (2022):
Petar Denda (Beograd)
Jovan Sekulić (Beograd)
Sašo Ilijoski (Beograd)
Dejan Stevović (Beograd)
Zorica Đoković (Užice)
Dušan Jocić (Niš)
Mirjana Novković (Subotica)
Ljubenko Zvizdić (Novi Sad)
Rada Nikolić (Beograd)
Žikica Babović (Beograd)
Predrag Dučić (Beograd)

NADZORNI ODBOR USNS (2022):
Predsednik:
Predrag Kovačević (Čačak)
Članovi: Stojan Petković (Kraljevo) i Aleksandar Daišević (Kraljevo)

ISTORIJAT

Udruženje sportskih novinara Srbije je asocijacija poslenika sportske žurnalistike čiji koreni potiču iz daleke 1896 godine, kada su se prve sportske informacije pojavile sa obnovljenih Olimpijskih igara u Atini. Sportski novinari Srbije bili su inicijatori i pokretači prvog Udruženje sportskih novinara Jugoslavije koje je osnovano 11. jula 1964. godine u Beogradu, a za prvog predsednika izabran je slavni reporter Radio Beograda Radivoje Raća Marković. Sekretar je bio Vasilije Vasa Stojković, urednik tada jedinog sportskog lista na Balkanu „Sporta“.

Sportski novinari Srbije, ubedljivo najbrojniji u toj asocijaciji, nosili su sve aktivnosti Udruženja, koje je krajem 1964. godine primljeno u Svetsku asocijaciju sportskih novinara (AIPS). Koliki je ugled naših novinara u Udruženju bio, govori i podatak , da je posle Vase Stojkovića za generalnog sekretara izabran Vladeta Nedeljković, jedan od doajena našeg sporskog novinarstva koji je tu funkciju obavljao čak 17 godina.
Raspadom Jugoslavije devedesetih godina, raspalo se i Udruženje sportskih novinara Jugoslavije, jer je, po ondašnjem predstavničkom sistemu, predsednik bio iz Makedonije, a sekretar iz Hrvatske.

Svetska asocijacija sportskih novinara, pokrenula je inicijativu da se našem Udruženju prizna pravo članstva kao sukcesoru bivše države, pa je 24.juna 1992. godine održana osnivačka skupština Sportskih novinara SR Jugoslavije. Za predsednika Udruženja nove države – SR Jugoslavije, izabran je reporter Radio Beograda Marko Marković, a za sekretara Urednik sportskog sektora „Sporta“ Radomir Jeremić-Piri. Da bi se formiralo USNJ neophodno je bilo da se prvo formiraju Udruženja sportskih novinara u Srbiji i Crnoj Gori, pa je tako 20. juna 1992. godine održana Skupština Udruženja sportskih novinara Srbije.

Za predsednika je tada izabran Jovan Tanurdžić, urednik u novosadskom listu „Dnevnik“, koji je tu funkciju obavljao do 2004. godine. Međutim i u novom Udruženju sportskih novinara SR Jugoslavije, glavnu reč su vodili novinari iz Srbije pa je i na sledećoj Skupštini (1996) za predsednika izabran novinar iz Srbije – Jovan Sekulić, urednik sportske rubrike „Večernjih novosti“, a Radomiru Jeremiću je produžen mandat na mestu sekretara. Oni su na ovim funkcijama ostali sve do raspada USNSCG 2006.

Osamostaljivanje Crne Gore usledilo je 20 decembra 2006, a na kongresu AIPS u Bregencu u Austriji 2007. godine prihvaćen je zahtev Udruženja sportskih novinara Srbije da zadrži mesto u Međunarodnoj asocijaciji sportskih novinara kao sukcesor državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Koliki je ugled i značaj našeg udruženja u međunarodnim krugovima potvrđuje i podatak da smo 1999. godine dobili organizaciju kongresa AIPS-a, ali nam je domaćinstvo oduzeto zbog sankcija, bombardovanja i rata.  Na Kongresu Unije sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa) u Antaliji u Turskoj 2010. godine prvi put u istoriji te organizacije predstavnik srpskih novinara Predrag Milinković izabran je za člana Izvršnog komiteta AIPS Evrope sa mandatom na četiri godine.

Milinković je 2013. postao i član Finansijske komisije AIPS-a, a drugi mandat u Izvršnom komitetu AIPS Evrope dobio je na Kongresu u glavnom gradu Azerbejdžana u Bakuu 2014. na tri godine.

Naše Udruženje je 2013. u Beogradu bilo domaćin sastanka Izvršnog komiteta AIPS Evrope i tom prilikom prijem za ugledne goste priredili su Alisa Marić, ministarka omladine i sporta Srbije, Đorđe Višacki generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije i Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza.

Inače, članske legitimacije AIPS-a, koje otvaraju vrata za izveštavanje sa svih međunarodnih takmičenja širom sveta, ima više od 100 novinara iz Srbije. Pored članstva u AIPS-u, USNS je član i Unije sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa), kao i Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope.

Vladimir Dedić je 15. marta 2012. na Skupštini USNS na Zlatiboru treći put izabran za predsednika Udruženja. Prvi njegov mandat trajao je od 2004-2008. godine, a drugi od 2008-2012. Dve godine pre isteka trećeg mandata dugogodišnji novinar i urednik „Politike“ podneo je ostavku, pa je do izbora novog rukovodstva funkciju v.d.predsednika obavljao Predrag Milinković. U Beogradu je 17. decembra 2015. održana Izborna Skupština na kojoj je Milinković dobio poverenje da u naredne četiri godine bude na čelu USNS.

Pre isteka mandata Predrag Milinković je podneo ostavku na funkciju predsednika u maju 2018. godine, a na vanrednoj Skupštini održanoj istog meseca u Valjevu, za novog predsednika jednoglasno je izabran Petar Denda novinar sportske redakcije RTS. U maju 2022. godine Denda je jednoglasno poverenje za novi četvorogišnji mandat dobio od sva 33 člana Izborne skupštine.

U junu 2020. sajt našeg udruženja prerastao je u internet portal, u kome svaki naš član može da objavi svoje tekstove.

Trenutno naše udruženje ima više od 290 aktivnih članova, mada neke procene govore da se širom Srbije oko 600 ljudi, u više od 200 medijskih kuća, bavi sportskim novinarstvom. Tačan broj nije moguće utvrditi, jer se na žalost i medijska slika Srbije zbog aktuelne privatizacije menja iz dana u dan. Kako je taj proces pri kraju, kada se bude znao tačan broj novih i ugašenih medija, USNS će pokušati da utvrdi tačan broj sportskih novinara u Srbiji. Zato i ovim putem pozivamo sve kolege koje do sada nisu bile uključenje u SVOJE Udruženje, da se jave i priključe našoj esnafskoj organizaciji.

Stara fraza „ZAJEDNO SMO JAČI“ uvek je aktuelna. Zato JAVITE SE.