Sportske vesti Sve vesti

Sećanje na prve korake Ribnice

Marko Nedeljković

Marko Nedeljković (89) bio je jedan od momaka iz naselja Ribnice kraj Kraljeva koji je bio inicijator osnivanja odbojkaŠkog kluba Ribnica. Glavni pobornik, organizator i motivator bio je Dušan Bošković koji je došao na ideju da se konačno razapne odbojkaška mreža i krene u nove pohode u sportu koji tada nije bio toliko popularan.

– Tako smo napravili prve odbojkaške korake. Najpre smo igrali u dvorištu lokalne osnovne škole u mestu Zmajevac gde smo redovno trenirali i susretali se sa ekipama iz obližnjih mesta – kaže Marko.

Ostalo je u retkim zapisima da je prvi uspeh zabeležen na Ferijalnom saboru u obližnjoj Bogutovakoj Banji.

– Uvek se rado sećam tog turnira iz 1957. godine. Tada smo u ozbiljnoj konkurenciji osvojili prvo mesto i dobili kao nagradu odbojkašku loptu. Našoj sreći nije bilo kraja. Taj uspeh je bio i inicijalna kapisla da izgradimo novo odbojkaško igralište popularne „Ledine“.

Odbojka je tada bila na margini inreteresovanja mladih. Medjutim upornost ovim mladića učinila je da ovaj sport pošinje da zauzima sve veći prostor u životu grada.

– To nije bilo nimalo lako – dodaje Marko, jer su u to vreme dominirali fudbaleri, košarkaši, šahisti, atletičari, bviciklisti… Ipak, postali smo i mi ljubimci onih kojima je sport na duši.

To je ono što su mogli da urade Marko i njegovi drugovi začetnici igre na mreži. Kasnije je sve to bilo na višem nivou daleko od rekreativnog bavljenja ovim sportom. Stizale su nove generacije kojie su udarile pravi profesionalni pečat.

Prva šestorka OK Ribnica: Bošković, Čorak, Nedeljković, Milanović, Jovanović, Grčkajac

– Srce mi je puno kada čujem da odbojkaši Ribnice nižu uspehe. Igrali su nekoliko godina u nekom od evropskim takmišenja i bili gotovo ravnopravan rival jakim timovima iz Evrope. Dva puta su bili osvajaši Kupa, najpre Jugoslavije zatim i Srbije i stalni su članovi srpske elitne Super lige – priča Marko koji je  redovan posetillac utakmica u prelepoj kraljevačkoj hali sportova.

Raduje se ovaj veteran svakom uspehu odbojkaša Ribnice ali često misli odlutaju u vreme od pre sedam decenija kada su on i drugovi na utakmice odlazili peške, biciklama, zaprežnim kolima… Bilo je to, sigurno, nezaboravno iskustvo. Istina, ne pamte se, iz tog perioda, osvojene medalje ali zato  ona lopta sa prvog turnira 1957. godine nema cenu.

Stole Petković

U „klinču“ sa Grbićem

Marko je posle aktivnog igranja bio godinama redovan učesnik Radničko sportskih igara na kojima je nastupala kraljevačka Fabrika vagona. „Šinijada“ u Zrenjaninu se posebno pamti.

Sećam se meča moje ekipe  sa domaćinom Šinvozom iz Zrenjanina u čijoj je ekipi igrao i Miloš GrbiĆ otac poznatih odbojkaša Nikole i Vladimira.

Uskoro dva jubileja

U ovoj godini ,za koji mesec, Marko će uploviti nu desetu deceniju života. Lep jubilej baš kao i onaj sledeće godine kada OK Ribnica proslavlja 70 godina od postanka kluba. Srećno!!!

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.