Saopštenja

PRETNJE ESADU KUČEVIĆU

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuju ponašanje Tarika Imamovića, potpredsednika FK Novi Pazar, koji je dopisniku Sportskog žurnala Esadu Kučeviću zabranio da izveštava sa utakmica ovog kluba, nezadovoljan njegovim pisanjem o stanju u fudbalskom klubu.

Pretnje upućene kolegi Kučeviću, da će biti likvidiran, ako nastavi da piše o FK Novi Pazar, samo su još jedan u nizu slučajeva u kojima lokalni moćnici uzimaju sebi za pravo da uređuju novine i odlučuju šta sme, a šta ne sme da se piše.

USNS i UNS pozivaju nadležne organe MUP-a Srbije da najozbiljnije istraže ove pretnje i preduzmu mere zaštite kolege Kučevića, a organe Fudbalskog saveza Srbije da preduzmu disciplinske mere protiv funkcionera kluba, koji krše sve norme profesionalnog ponašanja i propise FIFA i UEFA.

Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se nastavlja serija pretnji i zastrašivanja novinara u režiji ljudi koji dolaskom na određene funkcije umiđljaju da im je baš sve dozvoljeno. Stoga apelujemo na kolege novinare da ispolje maksimalnu solidarnost i pruže podršku kolegi Esadu Kučeviću u njegovoj borbi za odbranu profesije.