Saopštenja

RUKOVODSTVU PARTIZANA SMETAJU NOVINARI LISTA „ALO“

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) najoštrije osuđuje postupak rukovodstva KK Partizan iz Beograda zbog zabrane novinarima lista „Alo“ da izveštavaju sa utakmica ovog kluba. Iako je u izveštaju sa meča Partizan – Anadolu Efes preneta tačna informacija da je u jednom „tajm-autu“ kapiten Božić davao instrukcije igračima umesto trenera Vlade Jovanovića, rukovodstvo Partizana procenilo je da novinari ovog lista „nekorektno i netačno“ izveštavaju javnost. Stoga su čelnici trofejnog kluba odlučili da im zabrane prisustvo utakmicama, o čemu je redakcija zvanično obaveštena preko PR menadžera Sonje Savić. 

Kako se radi o još jednom skandaloznom mešanju rukovodstva kluba u uređivačku politiku jednog lista, Udruženje sportskih novinara Srbije zahteva najhitnije povlačenje pomenute odluke i izvinjenje KK Partizan redakciji lista „Alo“.  Uskrativši novinarima pravo na rad, ugrožena je sloboda i pravo na objektivno i istinito informisanje javnosti o svim događajima od javnog interesa, što je protivno svim međunarodnim normama koje regulišu ovu oblast.

USNS poziva Košarkaški savez Srbije da se oglasi povodom postupka KK Partizan, u skladu sa opšteprihvaćenim normama civilizovanog društva, kada se radi o profesionalnom izveštavanju sportskih novinara.

O postupku KK Partizan Udruženje sportskih novinara Srbije obavestiće relevantne međunarodne forume, Evopsku košarkašku federaciju i Svetsku asocijaciju sportskih novinara (AIPS).