Aktivnosti Sve vesti

Odlazak legende – Piri hvala ti

radomir-jeremic-piri

Doajen srpskog novinarstva Radomir Jeremić – Piri umro je u Beogradu u 83. godini života. Bio je generalni sekretar Udruženja sportskih novinara Jugoslavije od 1992. do 2006. Za 14 godina provedenih na toj funkciji energično se borio za zaštitu i poštovanje principa profesije.

Radomir Jeremić rođen je u selu Lanište 1. juna 1934. Bavio se atletikom, bio je reprezentativac Jugoslavije u disciplini 3000m stipl. Po mnogima bio je jedan od najvećih poznavalaca „kraljice sportova“ među poslanicima „sedme sile“. Radni vek proveo je u najstarijem sportskom listu na Balkanu – „Sportu“. Kao novinar i urednik uticao je na brojne generacije novinara i nesebično ih učio tajnama ovog posla. Izveštavao je sa najvažnijih takmičenja među kojima su devet Olimpijskih igara i Svetska i Evropska prvenstva u atletici. Njegovi tekstovi proneli su slavu mnogih šampiona sa našeg prostora.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a Svetska asocijacija sportskih novinara na Kongresu u Milanu 2009. uručila mu je „Zlatnu medalju veterana AIPS-a“ koja se dodeljuje samo novinarima briljantne karijere i ugleda u svetu. I među kolegama u inostranstvu bio je poznat pod nadimkom Piri. Učestvovao je u organizaciji Kongresa AIPS-a u Dubrovniku 1970. i Splitu 1978. Udruženje sportskih novinara Srbije dodelio mu je Nagradu za životno delo 2008. godine.

Komemoracija Radomira Jeremića biće održana u petak 18. novembra u 14 sati u Press centru Udruženja novinara Srbije (UNS) u ulici Knez Mihajlova 6/3. Sahrana je u subotu 19. novembra u selu Lanište kraj Jagodine u 12 sati.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.