Saopštenja

Otvoreno pismo USNS Regulatornom telu za elektronske medije

Zbog veoma velikog nezadovoljstva i opravdanog besa gradjana Srbije, koji je ovog puta nastao zbog najvažnije sporedne stvari na svetu – fudbala, USNS se obraća Regulatornom telu za elektronske medije (REM) i javnosti Srbije.
Utakmicu Lige nacija Crna Gora – Srbija, za koju je u čitavom regionu vladalo ogromno interesovanje, mogli su da prate ( i sve druge mečeve reprezentacije) samo oni gradjani Srbije koji su pretplaćeni na kablovsku mrežu SBB-a i „hvataju“ Sport klub.
Kada je nedavno Junajted medija,koja je u sastavu SBB-a objavila da je kupila sva TV prava na utakmice fudbalske reprezentacije (Liga nacija, kvalifikacije za EP…) poklonici ove igre nisu bili svesni da će ubuduće, pored pretplate koju plaćaju RTS-u, morati da potroše nove pare – da uvedu kablovsku mrežu SBB ako ih zanima reprezentativni fudbal. Sada su svi to shvatili i sa pravom negoduju.
A cela ova zbrka, opravdana ljutnja i bes ljubitelja loptanja, nastali su zbog toga što je, po običaju, REM „zatvorio oči“ i dozovilo da Sport klub ima ekskluzivna prava na prenose utakmica reprezentacije Srbije.
Da je REM,što je njegova zakonska obaveza, napravio LISTU NAJVAŽNIJIH DOGADAJA OD POSEBOG ZNAČAJA ZA SVE GRADJANE,(KULTURNI,POLITIČKI,SPORTSKI,ZABAVNI…), a ove utakmice bi svakako bile na toj listi, mečeve nacionalnog tima, na osnovu člana 64.Zakona o elektonskim medijima, mogao bi da prenosi samo „pružalac medijske usluge televizijskog emitovanja kome je pristup slobodan i čija zona pokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i o tome obaveštava Evropsku komisiju“ (citat).
U Pravilniku REM-a kojim se formira Lista najvažnijih dogadjaja,u članu 3,stav 3, stoji da je na toj listi dogadjaj „ako je reč o značajnom medjunarodnom sportskom dogadjaja u kojem učestvuju predstavnici Srbije“.
Ni jedan od ovih kritererijuma ne ispunjava Sport klub.
U Junajted grupi,koja je vlasnik Sport kluba, prilikom kupovine TV prava znali su za ovaj zakon i da se on odnosi na pružaoce medisjkih usluga (televizije) pod nadležnošću Republike Srbije,ali računali su da će im, kao i do sada, REM“ progledati kroz prste“ i tretirati ih kao „prekogranični kanal“ iako Sport klub godinama emituje program iz Beograda,a nikada do sada nije tražio dozvolu regulatora, jer bi u tom slučaju morao da poštuje srpske zakone,što do sada nije činio i ne bi mogao da ima ekskluzivitet nad dogadjajima koji su od posebnog značaja za gradjane Srbije,a to su utakmice reprezentacije. Identična situacija je i sa eksluzivnim pravima na prenose Svetskih prvenstava u odbojci.
Zbog svega navedenog USNS traži od REM-a, da objasni javnosti Srbije kako i zašto su građani uskraćeni da gledaju na samo ovu utakmicu već i sve ostale mečeve svih reprezentativnih selekcija Srbije.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.