Saopštenja

Otišao je još jedan velikan pisane reči

U Beogradu je juče posle kraće i teške bolesti, u 67-oj godini preminuo naš kolega Branimir Vasić-Vaske, dugogodišnji sportski novinar „Sporta“ i „Sportskog žurnala“. Karijeru je počeo krajem sedamdesetih godina prošlog veka u JSL „Sport“, za koji je radio do 1990. godine, kada je prešao u kuću „Politika“ i bio u grupi novinara-osnivača „Sportskog žurnala“.

Tokom bogate karijere pratio je veliki broj sportova, a neizbrisiv trag ostavio je kao hroničar zbivanja u streljaštvu.

Bio je svedok osvajanja mnogih olimpijskih,svetskih i evropskih medalja, a sa istom posvećenošću izveštavao je i sa Olimpijskih igara i sa nadmetanja mlađih kategorija.

Bio je nepogrešiv izvor informacija i uvek spreman da pomogne.

Malo je ljudi u ovoj profesiji koji su u sebi nosili tako veliki talenat za novinarstvo i tako veliko i toplo ljudsko srce.

Aktivno se bavio sportom  od 1970 do 1986.godine, kao kuglaš Partizana i Crvene zvezde. Uporedo se bavio i sportskim novinarstvom, najpre kao honorarni saradnik, potom kao profesionalni novinar. Iz „Žurnala“ je otišao u penziju, ali novinarski poziv nije napuštao do kraja života.I kao penzioner mnogo je uradio za  promociju mnogih sportova, za koje  nikada nije dozvoljavao da ih zovu „mali“, u prvom redu kuglanje,streljaštvo, biciklizam…

Tokom plodne karijere Vasić je ovenčan sa više priznanja, između ostalih „Majskom nagradom“ Sportkog saveza Srbije, zatim „Zlatnom značkom“ Međunarodne kuglaške federacije, „Srebrnom metom“, Streljačkog saveza Srbije….Dvostruki je dobitnik priznanja  „Izdavački poduhvat godine“ Udruženja sportskih novinara Srbije. Prvi put 2012.godine, kada je zajedno sa kolegama Aleksandrom Cvejićem i Živkom Baljkasom napisao knjigu „Trka kroz Srbiju,od 1 do 51“ , a potom i samostalno 2016. za rad na monografiji „ 150 godina od osnivanja prve beogradske streljačke družine“, u izdanju Streljačkog saveza Beograda.

Mogao je, želeo i spremao se da napiše još neke knjige, ali…smrt je bila brža…

Sahrana Branimira Vasića je sutra u 11 časova na beogradskom groblju Lešće.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.