Saopštenja

NOVI PRITISCI NA NOVINARE

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) najoštrije osuđuje pretnje Slavku Kostiću, dopisniku Sportskog žurnala iz Gornjeg Milanovca, koje mu je uputio Vladan Petrović, sportski direktor FK Metalac iz ovog grada.  

Nezadovoljan načinom na koji je novinar Sportskog žurnala izveštavao sa utakmice svog kluba, Petrović je pretio Kostiću da će mu “polomiti obe ruke i noge“, “da će mu oduzeti akreditaciju i zabraniti izveštavanje sa utakmice FK Metalac”.

Pretnje novinaru usledile su zbog toga što je fudbalera fudbalskog kluba Metalac, Milana Svojnića, novinar Kostić u svom izveštaju ocenio ocenom 7 (sedam)!

Udruženje sportskih novinara Srbije oštro se suprotstavlja ovakvom načinu obraćanja novinaru koji obavlja svoju profesionalnu dužnost i još jednom ističe da je ovakvo nasilničko ponašanje odgovornih u klubovima neprihvatljivo kao i da podleže krivičnoj odgovornosti. Zaprećene kazne za ovakvo ponašanje kreću se do osam godina zatvora.

Zbog toga USNS očekuje od nadležnih državnih organa pravovremenu reakciju u cilju zaštite Slavka Kostića kao i svih novinara koji su izloženi pretnjama i samovolji neodgovornih pojedinaca u klubovima.

Vladimir Dedić, predsednik USNS