Saopštenja

KOME SMETA ZORAN KANAČKI?

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) poziva kolege iz užičke TV Lav i SOS kanala da se odlučno suprotstave pritiscima Dragana Subotića, prvog čoveka fudbalskog kluba  Sloboda Point, da najdirektnije odlučuje o uređivačkoj politici ovih medija, jer mu se ne dopadaju izveštaji kolege novinara Zorana Kanačkog.

Koristeći svoju moć i uticaj, gospodin Subotić pretnjama i ucenama zahtevao je od urednika i vlasnika pomenutih televizija, da novinar Zoran Kanački više ne izveštava sa utakmica FK Sloboda Point. To je nedopustivo i krajnje neprimereno ponašanje jednog sportskog radnika.

USNS poziva Fudbalski savez Srbije da preduzme mere iz svoje nadležnosti za kažnjavanje predsednika FK Sloboda Point. Ukoliko Dragan Subotić nastavi sa pritiscima, Udruženje sportskih novinara Srbije obavestiće čelnike Međunarodne asocijacije sportskih novinara (AIPS) i Unije sportskih novinara Evrope (UEPS) i preko tih organizacija kontaktirati Evropsku fudbalsku Uniju (UEFA) o slučaju kršenja prava novinara na rad i slobodu izražavanja.

Zahtevamo i odlučnu reakciju nadležnih institucija, pre svih Ministarstva kulture i informisanja, RRA i svih ostalih koji shvataju značaj slobode medija za razvoj demokratije i dostizanje evropskih standarda.