Sportske vesti Sve vesti

Neka turnir iznedri novu nadu

Subotica čuva sećanje na malog-velikog šampiona Luku Andrašića

Sve Subotičane, a posebno one koji prate sport, duboko je potresla vest od 11. oktobra 2018. godine. Tada je iznenada preminuo Luka Andrašić, stonoteniser subotičkog Spartaka, ali i novosadskog Spina. Dok je za Spartak nastupao na „regularnim“ takmičenjima, za Spin je igrao u konkurenciji osoba sa invaliditetom.

Bez obzira na trenutnu zdravstvenu pretnju i niz mera u borbi protiv epidemije, u Subotici se nisu dvoumili da li će biti domaćini drugog Memorijalnog turnira „Luka Andrašić“. Uložili su svi dodatne napore, pre svih predstavnici Spartaka, Saveza, stonoteniskih klubova, porodice i prijatelja, uz podršku Evropske stonoteniske fondacije, kako bi turnir i ove godine okupio najbolje domaće igrače koji se nadmeću u konkurenciji osoba sa invaliditetom.

Najbolji su bili Mitar Palikuća, Aleksej Radukić, Mihajlo Radovanović, te evropska, svetska i olimpijska šampionka Borislava Perić Ranković koja je, nakon finala, istakla:

– Drago mi je što smo uspeli da se okupimo u ovolikom broju u Subotici, nismo imale prilike da ove godine igramo mnogo turnira, iako povod nije jako lep. Nadamo se da će ovi turniri iznedriti neku novu nadu koja će krenuti Lukinim stopama.

U svojoj isuviše kratkoj karijeri Luka je tek nagovestio kakav može biti njegov put. Pronašao je put do reprezentacije Srbije, osvojio je tri titule državnog prvaka, a na Para-olimpijskim igrama mladih u Italiji 2017. godine, osvojio je i zlatnu medalju, kao reprezentativac Srbije.

A kakav je bio Luka Andrašić kao sportista, može da nagovesti jedan detalj. U vreme kada se borio na jednom turniru u stonom tenisu, po okončanju istog, proglasili su ga kao osvajača bronzane medalje. Obratio se organizatorima, rekao kako nije on treći, nego njegov drugar. Naravno, odbijen je po sistemu, „Idi, mali, primi medalju, valjda mi znamo“. I tek posle upornih intervencija potvrđeno je da Luka nije treći, ali je zato dobio priznanje za fer-plej potez.

U razgovoru sa potpisnikom ovog teksta objašnjenje je bilo jednostavno: „Nije sportski dobiti nagradu koju nisi zaslužio, nije sportski predstaviti tuđ rezultat kao svoj“.

Osim Memorijalnog turnira, sećanje na Luku Andrašića čuva se i kroz akciju Medalja „Lajoša Vermeša“ u kojoj je priznanje za sportski podvig godine, koje je Luka osvojao dva puta, ponelo upravo njegovo ime.

N. Stantić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.