Komentari Sve vesti

Milan Mažić (MVP Portal) : Imena blede, a likovi ostaju

Ekipa Vrbasa se nikome nije predavala.

Vraćamo se u prošla vremena, na terene srpske lige. Imam utisak da bi obe ove ekipe bez problema bili veoma dobro plasirane u našoj prvoj ligi danas i verujem da je upravo to pokazatelj koliko nam je košarka nazadovala (da ne kažem propala) u poslednjih 25 godina, da ne ponavljam priču zašto.

Gledajući ovu utakmicu pokušavao sam da se prisetim imena nekih koji su bili akteri iste. Ali, nakon 25 godina, teško. Imena blede, a likovi ostaju. Iako sa preciznošću mogu da opišem trenera KK Vrbas njegovog imena ne mogu da se setim.

Iako se na snimku to ne vidi, atmosfera u Vrbasu je uvek bila napeta, što je neuobičajeno za vojvođanske terene. Ono što je sigurno je da se KK Vrbas nikome nije predavao, pa ni u ovoj utakmici gde je Borac Nektar (iz Banja Luke) došao kao favorit. Na klupi Borca je bio tada mladi Velimir Gašić. Gaša je uvek bio namršten, veoma retko se smejao i uglavnom mu je glas bio jači od svih razglasa. Prvi moji utisci sa njim nisu bili nimalo prijatni, iako Gaša nije imao običaj da prigovara. Kasnije u toku njegove i moje karijere sretali smo se mnogo puta, pa sam otkrio da je prava ljudina i trener za primer.

Sećam se još da je plej Borca bio tada mladi i neiskusni Zoran Negovanović, koji je u narednoj deceniji harao košarkaškim terenima, posebno uz ekipu Ive iz Šapca sa Mikanom kao predvodnikom i Stepijem na klupi.

Utakmicu sam sudio sa Ilijom Andrićem, koji je u vreme prvih problema koje su se na Kosovu dešavali iz Peći prešao u Beograd, gde verujem da i sada živi. Ilija je bio kao gromovnik, visok skoro dva metra i sa svojim brcima i krutim stavom nije dozvoljavao nikakvu priču. Iako nikada nije sudio više rangove takmičenja, od njega je imalo itekako šta da se nauči.

Moram da napomenem i mehaniku koju mlade kolege itekako mogu da vide i mnogo da nauče, iako je ovo utakmica od pre 25 godina. Obzirom da se skoro sve evropske lige, osim prvih, i dalje sude u mehanici dvojice sudija (što je i osnov suđenja), ovo može da bude dobra obuka. Pogledajte kretanje i postavljanje (Ilija je u tom momentu imao 48 godina), pa se moje drage, mlade kolege prisetite koliko je kondicije potrebno da se sprovede sve što pravila igre traže.

Uživajte u ovoj divnoj utakmici!

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.