Sportske vesti Sve vesti

Kosta čuvar trezora sa rekordima

Atletičar iz Mrsaća uspešni maratonac

Kosta Kolarević (73) po mnogima, ali i po rezultatima, najbolji je atletičar Kraljeva svih vremena. Karijeru je započeo u AK Metalac u gradu na Ibru kao osnovac a kao srednjoškolac već je počeo da se kiti medaljama učestvujući na trkama širom eks Jugoslavije.

Veoma je ponosan na rekorde koje je postavio na polumaratonima u Ljubljani i na Avali. Postavljeni su još u prošlom veku ali su još uvek nedostižni. Ipak, jedan rekord je star koliko i broj održanih trka:

– Postavljen je u mom selu Mrsać koje poznato po Novogodišnjoj atletskoj trci koja je ove godine održana po pedeseti put. Taj moj rekor iznosi 19 minuta 48, sekundi i osam stotinki. Mnogima je on bio meta i motiv za što bolji rezultat ali još uvek je nedodirljiv – kaže Kosta.

Njegov prvi nastup je zapravo i početak ove sportrske manifestacije koja traje pola veka. Bilo je to 2. januara 1971. godine.

– Bilo je tada samo devet tamičara i taj broj učesnika se svake godine povećavao tako da sada kroz Mrsać, drugog dana godine protrči oko stotinak atletičara – dodaje Kosta.

Kosta Kolarević sa Oliverom Jevtić i autorom teksta

Ovaj još uvek vižljasti veteran pun života do sada je 28 puta bio učesnik na Novogodišnjoj trci u Mrsaću. Sedam pobeda ostvario je u seniorskoj a osam u konkurenciju veterana.

Zanimljivo je da je Kosta punih deset godina pre trke u svom selu učestvovao u noćnoj trci u Latkoviću koja je počinjala 31. decembra desetak minuta pre ponoći a završavala u ranim jutarnjim satima prvog dana nastupajuće godine.

– To je bio doživljaj i prava najava na takmičenje u Mrsaću. U Latkoviću sam učestvovao deset puta uz isto toliko pobeda. Inače na svim ovim manifestacijama stekao sam veliki broj prijatelja koji svake godine dolaze na novogodišnju trku, nekada nao takmičari sada kao treneri ili vođe ekipa – sa ponosom priča Kosta.

Među prijatreljima su pre svih Dane Korica, Olivera Jeftić, Vera Nikolić, Snežana Pajkić, Rifat Zilkić, Dragan Zdravvković… Svi oni su uvek rado viđeni gosti.

Ovaj nekadašnji as živi sa porodicom u Mrsaću lepom pomoravskom selu. Uživa na svom imanju, obavlja svakodnevne poslove i iščekuje dan kada će šorovima Mrsaća, na populanoj atletskoj stazi dugoj 6.600 metara, istrčati njegovi unuci koji već sada pokazuju interesovanje za „kraljicu sportova“.

Stole Petković

Od trenera do profesora

Kosta je, inače dugo bio trener u AK Metalac u Kraljevu. Jedno vreme imao je talentovanu selekci ju koja je dominirala na takmičenjima širom Srbije. Kasnije je radio kao profesor fizičke kulture i pogađate, prednost je dobijala kraljica sportova.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.