Sportske vesti Sve vesti

Hiljade kilometara na atletskoj stazi!

Nesvakidašnji hobi kraljevačkog penzionera

Penzioner i nedakašnji uspešni sportski radnik Zdravko Mitrović (84) slobodno vreme uglavnom provodi na fudbalskom igralištu. Veoma je aktivan od 2004. godine. Ne, on ne igra fudbal jer je, kaže, to za njega uvek bila prebrza igra. On ima svoj hobi, rekreaciju koja je posve neobična i obavlja je na igralištu FK Magnohrom pored kraljevačkog Starog aerodroma.

– Ja već petnaest godina pešačim atletskom stazom. Sa štapom u ruci i brojanicom merim svaki pređeni krug. Najpre sam se uverio u dimenzije terena i jednačinama utvrdio da spoljna trasa atletske staze iznosi 430 metara odnosno 560 koraka. Zatim sam krenuo u osvajanje kilometara – počeo je besedu Zdravko.

Tako je nekadašnju tehničar kasnije i pogonski inženjer – normirac u Fabrici vagona počeo svoju pešačku karijeru. Za deceniju i po do napravio je ogromnu kilometražu:

– Do sada sam (sredina Avgusta prešao 18.149 kilometara – nastavlja Zdravko što potrepljuje sa još dva neverovatna podatka. Napravio sam ukupno 42.264 kruga a dnevno sam prelazio u proseku po 30 krugova.

Za takve rezultate trebalo je imati kondiciju ali i adekvatnu opremu.

– Za sve vreme pešačenja pocepao sam desetak pari patika. Obuću sam menjao u proseku posle 1.550 kilometara. Pešačio sam ja i kada su visoke tepperature i kada je bio minus i po dubokom snegu. Potrošni materijal bile su kape i majice. Jedino nisam želeo da prelazim kilometre kada pada kiša sa olujnim vetrom. Nije mi bilo moranje da se baš toliko žrtvujem – kaže u šali Zdravko.

Ovaj neobični rekreativac je, može se reći, i nastariji skupljač lopti, ne samo kod nas već i u svetu.

– Nisam čuo ni pročitao da ima neko stariji od mene da skuplja lopte koje odu van terena za igru – tvrdi Zdravko i dodaje. Kada napravim pauzu rado odem, najčešće, iza gola i vratim zalutale lopte. Tek da budem od koristi kad nema mališana koji to rade – kaže Zdravko.

Kilometri ne smeju da čekaju. A i rekord treba popravljati. I tako iz dana u dan iz kruga u krug…

Stole Petković

Sekretar – kreator

Zdravko Mitrović je bio dugo godina sekretar FK Jovo Kursula u svom rodnom mestu Cvetke na sredokraći puta Kraljevo – Čačak. On je bio i jedan od kreatora čuvene značke kluba koja danas ima veliku vrednost.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.