Saopštenja

KAZNA UMESTO NAGRADE!

Udruženje sportskih novinara Srbije sa zaprepašćenjem i ogorčenjem  konstatuje da je jedan od najvećih boraca  protiv pušenja i dobitnik  “Zlatnog mikrofona”, najvišeg priznanja Udruženja sportskih novinara Beograda – naš kolega Dragiša Kovačević, kao direktor i vlasnik “SOS  kanala”  kažnjen zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti  stanovništva od duvanskog dima, samo zato što na ulaznim vratima nije imao znak  “Zabranjeno pušenje”. Da nije tužno bilo bi smešno, rekao bi naš narod.

SOS-KANAL1Osim što je pokrenuo brojne akcije  kao što su: „Liga budućih šampiona“, „Droga je smrt“, „Bavite se sportom“, „Trojkom protiv droge“, „Ne navijajte iz fotelje – dođite na stadion“, „Svi za srpski sport“, kolega Kovačević je  bio inicijator,  možda i najkorisnije kampanje u borbi  protiv pušenja: “Ne dimu, već u timu“ koja se već  punih 18 godina vodi  na programu “ SOS kanala“.

Stotine naših kolega iz svih redakcija širom Srbije, znaju Kovačevića kao žestokog zagovornika da se nepušači zaštite od terora pušača, pa je ova odluka Prekršajnog suda UVREDA, ne samo za Dragišu Kovačevića i SOS kanal, već i za brojne kolege koje su godinama podržavale kampanje i akcije čiji je on bio inicijator.

Još uvek se prepričavaju scene sa konferencija za medije od pre 10-15 godina, kada su novinari i snimatelji SOS kanala, molili organizatore Press konferencija da gase cigarete, jer, u protivnom, ti prilozi neće biti emitovani na SOS kanalu.

Ovim činom omalovažen je, obezvređen i ismejan sav trud i kolege Kovačevića i SOS kanala, ali je istovremeno javnosti poslata jako loša poruka:  Bez obzira koliko su akcije  u kojima se iskazuje briga o zdravlju nacije, posebno najmlađih u Srbiji, korisne, umesto da budu nagrađene, cenjene i poštovane one će  biti kažnjene.

Mi ne možemo a da se ne zapitamo: da li su inspektor i sudija koji su presudili “SOS kanalu” pušači?