Saopštenja Sve vesti

OTVORENO PISMO ORGANIZACIJI ZA EVROPSKU BEZBEDNOST I SARADNJU (OSCE)

Poštovana gospođo Mijatović,

Obraćam vam se u ime  Udruženja sportskih novinara Srbije, esnafske organizacije koja štiti interese ove profesije i okuplja oko 800 sportskih novinara iz cele Srbije.

Problem na koji želimo da ukažemo odnosi se na  još uvek neregularne odnose u sferi elektronskih medija, gde su državni mediji i dalje privilegovani u odnosu na privatne medije.

Prilikom Vaše nedavne posete Beogradu, u razgovoru sa premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednikom Aleksandrom Vučićem, dobili ste uveravanja da će država Srbija ispuniti obavezu da izađe iz vlasništva nad medijima.

Međutim, primer na koji želimo da vam ukažemo, dokazuje nešto sasvim suprotno. Naime, dražavna kompanija Telekom Srbija (u stoprocentnom vlasništvu države) kupila je privatno preduzeće HD Win u čiijem sastavu se nalazi TV Arena sport,  koja emituje program putem kablovske mreže KDS na četiri kanala. Radiodifuzna agencija (RRA) koja izdaje dozvole za emitovanje Radio i TV programa nije mogla da izda dozvolu za emitovanje ovog  TV programa, upravo zbog sporne vlasničke strukture, tako da ova televizija više od godinu dana  emituje program bez dozvole. Prema našim saznanjima, u poslednje vreme vrše se ogromni  političke pritisci na RRA da se  TV Arena sport dodeli dozvola za emitovanje programa.

Udruženje sportskih novinara  Srbije uputilo je otvoreno pismo premijeru, ministarstvu informisanja, RRA, Telekomu Srbija, sa istim pitanjem : Kako je moguće da državna kompanija (tj država) kupi privatnu televiziju? Niko do sada nije dao odgovor na ovo pitanje, izuzev RRA koja nas je obavestila da je u toku postupak izdavanja dozvole.

Ovom kupovinom privatne televizije od strane države drastično su ugroženi ostali TV emiteri, koji se finansiraju iz sopstvenih sredstava. Da apsurd bude veći TV Arena sport, iako nema dozvolu RRA, niti državi plaća nadoknadu za emitovanje programa, kupila je ekskluzivna prava na prenose  Super lige Srbije u fudbalu (do sada  se nacionalna liga uvek prenosila na Javnom servisu – RTS-u), a vrhunac je kupovina prava na utakmice Lige šampiona.

Inače, ova televizija nema prihode, pokriva veoma mali broj domaćinstava, pa sve troškove poslovanja snosi  Telekom Srbija odnosno država.

Imajući u vidu Vašu poziciju i autoritet očekujemo da pomognete u razrešenju ovog komplikovanog slučaja, jer je interes ovog Udruženja da svi mediji imaju jednake uslove za rad, a da  se novcem građana Srbije kupuju ona TV prava  koja će im biti dostupna bez posebne novčane naknade (građani već  plaćaju pretplatu  za RTS, pa je javni interes da se nacionalni fudbalski šampionat prenosi na Javnom servisu ili na nekoj  televiziji sa nacionalnom frekvencijom za koju se na plaća posebna novčana naknada).

U slučaju TVArena sport  za praćenje tog programa potrebno je platiti pretplatu za kablovsku mrežu KDS koja pokriva tek nešto više od 5% domaćinstava, ili se pretplatititi na IP TV  uređaj, što je u našoj finasijskoj situaciji novi udar na standard građana. (Poseban problem, sa kojim vas sada ne bih  zamarao, jeste  kupovina TV prava od Zajednice Super ligaša Srbije, koja rukovodi nacionalnim fudbalskim šampionatom, bez ikakvog javnog konkursa, što je još jedan dokaz o ogromnoj privilegovanosti državnog medija u odnosu na ostale)

U nadi da ćete imati razumevanja za ovaj problem i preduzeti neophodne korake unapred zahvaljujem.

Slobodan Igrutinović
Generalni sekretar USNS