Saopštenja

KAKAV PREDSEDNIK, TAKAV I TRENER

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) pridružuje se najoštrijim osudama pojedinih sportskih funkcionera koji, u poslednje vreme, vrše konstantan pritisak na novinare nezadovoljni njihovim izveštavanjem. Predsednik KK Partizan Predrag Danilović izvređao je Igora Velimirovića, novinara „Blica“ zbog teksta u kome se navodi da se on povlači iz kluba, zapretivši mu da je „ovo najmanje što će mu se desiti“!

Na sličan način je trener KK Partizan Vladimir Jovanović izvređao Mariju Stefanović, novinarku „Informera“ i optužio je da „uzima pare od Zvezde“. Potom je pokušao da je istera iz prostorija u kojima je ona obavljala svoj posao, uzimajući izjave od igrača posle utakmice i poručio joj da „pozdravi urednika i direktora“.

Biznismen Milija Babović nezadovoljan pisanjem „Informera“ o tome da će on biti novi član UO FK Partizan, a možda i budući predsednik, izvređao je novinara Vladimira Tomkovića i postavio mu pitanje „kako smete da budete tako drski?“

Udruženje sportskih novinara Srbije upozorava sve sportske funkcionere da je zakonom zabranjeno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao, kao i svaki vid pritiska i da je za pretnje novinarima zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Ukoliko smatraju da su oštećeni pisanjem novinara, svoje interese mogu zaštiti obraćanjem Savetu za štampu ili pred nadležnim sudom.

USNS zahteva od nadležnih organa najhitniju reakciju, posebno od Košarkaškog saveza Srbije, jer se pritisci na novinare od strane funkcionera KK Partizan već duže vreme ponavljaju.