Sportske vesti Sve vesti

Festival sportskog filma održan na Zlatiboru

U želji da se ne prekine lepa tradicija, deveti Međunarodni festival sportskog filma, sinoć je održan u Kulturnom centru Zlatibor. Zbog epidemiloške situacije i uz poštovanje svih mera zaštite, festivalu su prisustvovali samo dobitnici nagrada i predstavnici medija. Dobitnici nagrade Festivala sportskog filma Zlatibor 2020, za životno delu su Vladimir Cvetković, Vera Nikolić, Perica Radenković, Radio emisija „Vreme sporta i razonode“. Dobitnik povelje Nataša Kovačević „Heroj sporta i života“ je paraolimpijac Miloš Zarić .

Legendarna srpska atletičarka i svetska rekorderka Vera Nikolić dobitnica je nagrade za životno delo. Vera je sa samo 16 godina postala reprezentativka tadašnje Jugoslavije i prvakinja Balkana. Sa nepunih 18 godina, u trci na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Budimpešti osvojila prvo mesto, i svi ljubitelji sporta to pamte jer je bila prva zlatna medalja za Jugoslaviju na evropskim atletskim prvenstvima. Vera Nikolić legendarna atletičarka je na dodeli priznanja veoma emotivno govorila:

Vera Nikolić

– Nisam ovo uopšte očekivala! Mnogo sam ponosna i srećna što sam dobila ovakvo jedno veliko priznanje. Stvarno sam mnogo uzbuđena. Gledajući premijerno izvođenje filma „Milutinac“ o proslavljenom jugoslovenskom fudbaleru, kapitenu čuvene generacije Montevideo, a potom i film „General Svetomir Đukić“ osnivač srpskog i jugoslovenskog olimpizma, shvatila sam da sam ja toliko malena, a opet za neke ljude mnogo velika. Meni je jako žao što nema više svetskih rekordera, jer moje vreme ističe, pa bih želela da doživim još jednog svetskog rekordera.

Još jedan sportista iz sveta atletike je nagrađen na ovom festivalu. Heroj sporta i života je užički paraolimpijac Miloš Zarić. Povelja Nataše Kovačević, u čast košarkaške herione, stigla je u prave ruke. Čovek ogromne volje i sportista koji je svojim primerom podstakao i druge osobe sa invaliditetom da svoj životni put traže u sportu:

Miloš Zarić

– Osećanja su divna. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobio ovu nagradu. Presrećan sam i zahvalan. Nije slučajno, evo videli smo i u filmu da je Svetomir Đukić potekao iz Kosjerića, a mi smo samo pre nekoliko dana u tom gradu otvorili, posle osnovanog kluba Kosjerac, i teretanu koja će služiti paraolimpijcima, ali i svim mladim ljudima u Kosjeriću da se bave fizičkom aktivnošću. To podsticanje drugih da se bave sportom je moja misija i ja sam presrećan zbog toga. Eto onda nije slučajnost da je iz mesta iz koga je krenuo naš olmpizam da sada pokrenemo i paraolimpijski sport i da idemo samo uzlaznom linijom

Mnogi ljubitelji sporta odrastali su uz poznatu emisiju Radio Beograda „Vreme sporta i razodnode“. Ova popularna sportska emisija odolevala je godinama i izazovima, istrajavala i sada puni šezdeseti rođendan. Vlade Radičević urednik sportske redakcije Radio Beograda, na pitanje u čemu je tajna emisije, da li u razonodi ili sportu, ponosno kaže:

Vlade Radičević

– Rekao bih i u jednom i u drugom. Naša emisija je prilagođena svim uzrastima i svi je slušaju. U prvom planu je naravno sport, ali uz sport i razonoda i muzičke manifestacije i kulturne priredbe. Sve to pratimo na jedan lak i jednostavan način i mislim da je u tome tajna dugovečnosti.  Mi ove godine obeležavamo šest decenija postojanja emisije, a i sami znate da je konkurencija novih medija sada ogromna, ali radio i dalje opstaje. Radio može da se sluša i u pokretu, tu je mobilni telefon, i sa jednim klikom vi ste već na talasima Prvog programa Radio Beograda, ili bilo kog drugog radija. Izazovi jesu veliki ali mi se prilagođavamo novom vremenu. Ono što je nekada bila emisija sa milionskom slušanošću sada je publika smanjena ali mi nastojimo da prirodbijemo i mlađe slušaoce. Tu su i prenosi najvažnijih sportskih događaja jer od Radivoja Markovića, Marka Markovića, Jordana Ivanovića do mlađih reportera, svi su stasavali kroz emisiju „Vreme sporta i razonode“ koja će, u to sam ubeđen, trajati još dugo.

Zlatibor je omiljeno mesto za pripreme sportskih ekipa, pa je i festival sportskog filma nastao baš zbog šampiona koji niču i stasavaju na padinama ove planinske lepotice, a dolaze ne samo iz Srbije već i drugih zemalja širom sveta. Zato je obaveza i lokalne samouprave i organizatora da ovaj festival traje.

Dobitnici za životno delo Vladimir Cvetković i Perica Radenković bili su sprečeni da dođu na festival pa će im priznanja biti naknadno uručena. Organizatori su istakli na kraju, da će bogati program koji je planiran za ovaj, biti pomerene za sledeći jubilarni deseti međunarodni festival sportskog filma.

Zorica Đoković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.