Komentari Sve vesti

Dejan Stevović: Osmeh kapitena Baneta

Pojma nemam koliko sam puta pisao o Banetu Mitroviću, ali znam da je bar svaki drugi put naslov bio „Niko kao Bane“. Skoro da sam ostao veran tradiciji iz prostog razloga što u utorak uveče, u predivnom ambijentu šabačkih tribina, niko nije bio kao Bane.

Kapiten nove reprezentacije, koji nije ni razmišljao o penziji, svestan trenutne fizičke i psihičke sposobnosti, hrabro je poveo jedan tim koji je tek sakupio sedam.osam treninga, borio se sa koronom i igrao sa Hrvatskom i Italijom.

– Mislim da mogu, dobro se osećam i dalje mi prija taj pritisak, tu su motivi, želja za pobedom Srbije – priča mi je Bane posle Tokija.

Ko ga ne zna mnogo gubi. Fakultetski obrazovan, troje dece, pažljiv u rečenicama, ozbiljan do bola. smeh redak ali znači. Rekao bih čovek sistem, koji zna šta hoće i uvek ima način da to proba da ostvari. Pa ako je pogrešan ispraviće.

Posle Hrvatske ga ništa nisam pitao. Video sam da je zamišljen dok je onako džigljav dugim koracima prolazio pored novinara.

– Ima dana.

Sa Italijom je bilo već drugačije. Svi su imali tremu, mislim čak i selektor. Za vreme Bože pravde su skinuli maske, cupkali nogama, pevali… I na kraju odigrali, što bi Savić rekao „odlično sa puno grešaka“.

Pre utakmice mi je rečeno kao jednom od mlađih da kažem igračima da će ukoliko neko od njih bude MVP ima obavezu da ode i da da izjavu za TV a koju preuzima FINA.

Gde da idem od jednog do drugog jer uvek misle da pravim neku sprdnje. Nije trenutak. Najbolje da kažem kapitenu.

– Gde je Bane ? -pitam

— Tamo u ćošku.

I stvarno tamo negde ko zna gde Bane se izvijao, spremao, mislio o Fondeliju, Di Fulviju, Prešutiju..

– Bane, molim te…. i znate već

– Dobro – kratko je odgovorio.

– Bane, znaš,šta

– Šta – kratak odgovor

– Najbolje da to budeš ti da se ne mučimo…

Samo se osmehnuo i otišao.

Branio je odlično, vodio tim. čak znao i da podvikne. Kapiten.

Minut pre kraja mi Nemanja Marijan svemogući gensek saveza reče:

– MVP ti je Bane.

Neki sekund kasnije je Bane sa centra izvodio loptu i mahinalno pogledao prema stolu za kojim smo bili kolega iz Mocarta Tanasković (čitajte njegove tekstove) i ja. Podigao sam ruku, uperio prst ka Banetu u fazonu „ti si taj“.

E, tada je stigao da se nasmeje. Čuveni mađarski centar nekada, Molnar, mu je predao priznanje a kako je Bane institucija u Mađarskoj siti su se izrazgovarali. Mada i Molnar zna malo srpski.

Tražim izjavu od MVP. Opširan u pm:

– Draga pobeda. Najvažnije je da je tim pokazao da ima karakter.

I ode u Budimpeštu.

Biće mnogo važnijih utakmica, mnogo važnijih. Ali pamtiće se i ova kao odlična sa dosta grešaka, kao meč u kojem niko nije bio kao Bane.

Toliko

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.