Sportske vesti Sve vesti

Iza Fudbalskog saveza opštine Lazarevac pola veka postojanja

Katar šansa jedne generacije

I Lazarevčani su se silno obradovali velikom uspehu fudbalske reprezentacije Srbije koja je izborila vizu za Svetsko prvenstvo u Kataru.
-Jedan takav uspeh bio je potreban fudbalskoj Srbiji. Uželeli smo se velikih takmičenja. Često, sreća nam je okretala leđa. Ovoga puta, verujem da moje mišljenje deli ogromna većine, da je pred jednom novom generacijom “orlova” velika šansa da se napravi iskorak i ostvari zapaženiji rezultat. Pohvale za urađeno u proteklom periodu idu pre svega na adresu igrača, zatim selektora Stojkovića, ljudi iz saveza… Katar je mesto naših velikih očekivanja – smatra Ranković.

Kraj prethodne i početak Nove godine, obično služe za svođenje računa, kao i pravljenje liste želja i planova za period koji dolazi. Vođeni ovom činjenicom, u Fudbalskom savezu opštine Lazarevac, mogu da budu srećni, zadovoljni, ali i ništa manje ambiciozniji po pogledu narednih koraka. Staza je dobro utabana, mada, kao u svakoj velikoj sportskoj porodici, što FSOL bez sumnje i jeste, uvek ima prepreka, trnja… No, predanim radom, odgovornošću, uspešnim poslovanjem, u ovoj organizaciji ne samo fudbalskog, već i sportskog Lazarevca, mogu sa zadovoljstvom da podvuku crtu.

FSO Lazarevac osnovan je pre tačno pola veka. Te, sada već daleke 1971. godine, grupa fudbalskih entuzijasta osnovala je Fudbalski savez i vrlo brzo krenula da okuplja klubove iz okruženja, Danas ovaj Savez pod svojim krovom ima preko 30 klubova. Pored muških seniorskih, zastupljeni su i klubovi futsala, ženskog fudbala, brojne škole fudbala, a razumljivo, pod ingerencijom FSOL bitišu i strukovne organizacije trenera i sudija. Lazarevački fudbal ima blizu 3.000 registrovanih i selektovanih igrača svih uzrasta, što je svakako podatak za ponos. Kada se tome dodaju sudije, treneri, sportski radnici, onda je slika još impozantnija.

Kroz proteklih 50 godina, o radu saveza brinuli su brojni sportski radnici i svaki od njih ostavio je upečatljiv trag i dao doprinos da Savez postane ono što danas i jeste – velika fudbalska familija.

– Iza nas je 50 godina postojanja i svakako da smo ponosni na tu činjenicu – kaže na početku razgovora Marko Ranković, aktuelni predsednik FSO Lazarevac. – Na našu veliku žalost, zbog već dobro poznate situacije sa pandemijom Kovid 19 nismo bili u poziciji da obeležimo vredan jubilej, ali se u isto vreme nadamo da ćemo uskoro, zajedno sa našim članovima obeležiti i taj datum vredan pažnje.

Prvi čovek lazarevačke kuće fudbala, biranim rečima se osvrnuo na vreme koje ostaje iza nas, ali i sa jasnim smernicama za budućnost.

– Lazarevački fudbal, prošao je put od poletarca do iskusnog prvotimca, sa željom da i u veteranskim danima bude prepoznatljiv po dobrom radu, saradnji sa klubovima i drugim činiocima koji su neraskidivi deo našeg saveza. Ponosni smo da je Kolubara član elitnog društva našeg fudbala. Da u društvu srpskoligaša imamo tri predstavnika, da su nam klubovi i te kako zastupljeni i ligama pod kapom FS Beograda. Imamo dve grupe timova koji se takmiče u Opštinskoj ligi. Posebnu pažnju posvećujemo najmlađima, ali upravo tu vidimo mogućnost da se rad uzdigne na još viši nivo. Imamo brojne škole fudbala, ženske klubove, a cilj i želja da i futsal bude prepoznatljiv, kao u vreme dok je KMF Kolubara bila lider na domaćim prostorima. Hoćemo sudije na najvišim listama, da se nastavi niska sjajnih trenera koji dostojno reprezentuju ne samo naš Savez, već i Lazarevac u celini.

Lazarevac, kao grad rudarstva i sporta ima i sjajnu infrastrukturu.

– Segment koji je jako bitan u današnje vreme. Stadion Kolubare je po evropskim modelima. Na njemu su se već igrali međunarodni takmičarski mečevi. I ostali klubovi imaju infrastrukturu za respekt. Imamo nekoliko klubova čija su kompletna mesta raseljena zbog širenja ugljenokopa poput Cvetovca i Medoševca, koji i danas na novim lokacijama imaju lepe terene sa pratećim objektima. Verujemo da će i Turbina da dobije svoj krov nad glavom. I Vreoci su praktično izbrisani sa mape. Mnogi će se složiti da je to jedna od specifičnih sredina gde se u prošlosti za fudbal prosto – živelo. Nestale su i Zeoke, na obodu kopova su Junkovac, Baroševac, Burovo…

Marko Ranković, nije bez povoda u dva navrata biran za predsednika FSOL. Kao igrač nosio je dresove Kolubare, Zemuna, Mogrena, čačanskog Borca, bio pečalbar u Mađarskoj. Na stotinu utakmica kao kapiten predvodio je lazarevačku Kolubaru.

– Nekako sa proslavom 50. rođendana saveza, poklopio se i istorijski uspeh Kolubare koja je postala superligaš. Danas su žitelji Lazarevca, ali i okolnih mesta u prilici da posmatraju vodeće timove u našem gradu. U istoj godini i Borac, drugi gradski klub, ostvario je istorijski uspeh ulaskom u Srpsku ligu.

Fudbalski savez opštine Lazarevac, po tradiciji, veoma je bitan činilac FS Beograda i naravno FS Srbije.

– Zadovoljni smo saradnjom sa organizacijama pod čijom smo jurisdikcijom. Kontakti su gotovo svakodnevni. Pratimo aktivnosti, dobijamo stručnu i svaku drugu podršku. Naši predstavnici su zastupljeni u organima FSB i FSS. Ubeđen sam da će tako da bude i u dolazećem vremenu – kaže Ranković.

Na kraju, kada je na red došlo da se pomenu neka od imena, predsednik FSO Lazarevac je pružio odgovor, koji sam po sebi mnogo toga pokazuje:

– Znam da je u ovakvim prilikama, kada se slavi jubilej, red da se pomenu neka imena. U ovo slučaju to nije slučaj. Da me neko pogrešno ne protumači, ali u slučaju fudbalskog Lazarevca, taj spisak zaslužuje monografiju, mnogo prostora, citata… Zaista je nezahvalno pominjati tolika velika i priznata imena, da bi se u moru istih, kao po nekom nepisanom pravilu neko zaturilo, a to mi nije namera. Zato jedno ogromno hvala svima onima koji su na bilo koji način doprineli da naš savez danas bude to što jeste. Opet, onima koji danas pišu istoriju poruka: Volite fudbal, onoliko koliko i on vas čini srećnim – bio je jasan Marko Ranković, prvi čovek FSOL.

Miloje Radičević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.