Saopštenja

BEZ PRAVOG ODGOVORA

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) u više navrata, tražilo je objašnjenje pod kojim uslovima je TV Arena sport dobila ekskluzivna prava na direktne TV prenose Jelen super lige u fudbalu, polazeći od činjenice  da je signal ove televizije dostupan veoma malom broju ljudi u  Srbiji i da takav potez nije u interesu srpskog fudbala.

Na žalost ni posle tri meseca od Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice Super lige Srbije nismo dobili uveravanja da je u ovom slučaju poštovana tenderska procedura, što dovodi do zaključka da je TV Arena sport bila povlašćena u odnosu na druge televizije prilikom odlučivanja.

Takođe, u otvorenom pismu koje smo poslali premijeru, ministru kulture i informisanja, RRA, ministru omladine i sporta i Telekomu Srbija, postavili smo pitanje kako je državna kompanija Telekom Srbija kupila privatnu televiziju, ako se zna da je, u skladu sa evropskim standardima, država preuzela obavezu da izađe iz vlasništva nad medijima, što su premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksnadar Vučić, eksplicitno obećali predstavnici OEBS-a gospođi Dunji Mijatović, prilikom nedavne  posete Srbiji.

Radio difuzna agencija Srbije (RRA), u dosta šturom i nepreciznom odgovoru, svoju odgovornost prebacuje na Ministrastvo kulture i informisanja, tražeći njihovo mišljenje za izdavanje dozvole za rad TV Arena sport, što se dosada nikada nije dešavalo prilikom dodeljivanja dozvola emiterima, jer to nije u nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja. RRA  je ostala dužna javnosti da saopšti kako je moguće da procedura izdavanja dozvole traje duže od godinu dana, a da za to vreme TV Arena na 4 kanala emituje program, praktično bez dozvole. Još je čudnije da televizija BEZ DOZVOLE kupuje ekskluzivna TV prava za nacionalnu fudbalsku ligu, pa čak i za Ligu šampiona.

Udruzenje sportskih novinara Srbije insistira da se u slučaju TV Arena sport, odnosno Telekoma Srbija, koji je dokapitalizacijom postao većinski vlasnik ove televizije, poštuje Zakon i da se javnost detaljno i precizno obavesti o tome da li je poštovana zakonska procedura prilikom kupovine TV Arena sport od strane državne kompanije – Telekom Srbija.

Izvršni odbor USNS