Saopštenja Sve vesti

ZAUSTAVITE KRŠENJE PRAVA NOVINARA „SPORTA“

Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS) ponovo apeluje na državne institucije da najhitnije preduzmu mere iz svoje nadležnosti zbog drastičnog kršenja prava zaposlenih u dnevnom sportskom listu „Sport“.

Kolege iz „Sporta“ stupile su u štrajk zbog neisplaćenih zarada i nezakonitog davanja otkaza novinarima Radi Nikolić i Željku Vujičiću. Kako se radi o višestrukom kršenju Zakona o radu ali i kupoprodajnog ugovora kojim se novi vlasnik obavezao da neće otpustiti nijednog zaposlenog, jasno je da su se stekli uslovi da se kupoprodajni ugovor poništi, a protiv vlasnika firme „Beoton“ Saše Mirkovića preduzmu odgovarajuće mere.

Nažalost i na primeru „Sporta“ pokazale su se sve manjkavosti protekle privatizacije medija (na koje su ukazivala sva novinarska udruženja), jer su vlasnici postali ljudi koji nikada nisu radili u medijima i ne poznaju osnovne zakonitosti ove profesiije.

Došli u situaciju da najstariji i najugledniji sportski list na Balkanu, poslenjih dana ne liči na ozbiljnu novinu, jer na njemu radi grupica „štrajkbrehera“ koja očigledno ne poznaje čak ni osnovne postulate novinarskog zanata.

Izvršni odbor USNS