Sve vesti

NE DAMO NAŠ „SPORT“

Nastavlja se štrajk novinara i tehničke redakcije u dnevnom sportskom listu „Sport“. Nakon optužbi Saše Mirkovića, vlasnika „Sporta“ da iza štrajka stoje određene interesne lobističke grupe i da su otkazi Radi Nikolić i Željku Vujičiću uručeni po zakonu, novinari u štrajku kojima je juče bilo zabranjeno da uđu u prostorije „Sporta“, poslali su novo saopštenje. Prenosimo ga u celini:

Saopštenje koje je stiglo iz “redakcije” lista “Sport” (iza koga stoji Saša Mirković) obiluje neistinama. Istina je, kao i uvek, samo jedna. Izvorna i legitimna redakcija lista “Sport” NIJE PROIZVELA broj za subotu, 30. jul, izuzev stranica koje su prelomljene i poslate štampariji pre 18 časova u petak.

Foto-KurirZaposleni u “Sportu” su u petak, 29. jula, ko zna koji put prešli preko lažnih obećanja o isplati zaostalih zarada i počeli proizvodnju novog broja, poput stotina do sada. Oko 18 časova u petak, dvoje naših kolega, Rada Nikolić i Željko Vujičić, dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa. Kao jedina logična reakcija usledila je odluka o prestanku rada dok rešenja ne budu povučena.

Ovakva odluka nije puka solidarnost kako bi Mirković želeo da prikaže. Koleginica Rada Nikolić minulih meseci SAMA piše i uređuje košarkašku rubriku, a reč je o najmanje tri strane dnevno. Kolega Željko Vujičić mesecima na leđima drži celu fudbalsku rubriku i lokomotiva je redakcije. Obrazloženje o prestanku radnog odnosa je lažno i otkriva stvarne Mirkovićeve namere, a reč je o gašenju štampanog izdanja lista koji izlazi već 71 godinu. Na vreme smo prozreli nečasnu nameru.

Jedan od predstavnika vlasnika obavestio je zaposlene da je sastanak sa njim zakazan za subotu u 13 časova. Zaposleni su se pojavili znatno pre zakazanog termina, ali im nije omogućeno da dođu do svojih radnih mesta. Ispred zaključanih vrata redakcije stajala su dvojica neuglednih pripadnika privatnog obezbeđenja.

Svakako da nema mesta paranoičnim ocenama da iza zaposlenih stoje nekakve interesne grupe. Nije prvi put da se gospodinu Mirkoviću “javljaju” sile mraka i bezumlja koje mu, tobože, otimaju “Sport”. Ne, on ga otima od čitalaca zbog kojih smo, i za dobro novine, trpeli iživljavanje svih ovih meseci. Duguje nam se drugi deo plate za april, cela zarada za maj i jun. Na naplatu će u zakonskom roku doći i zarada za jul, ali Mirković odavno ne poštuje zakon. O tome svedoči i tužna činjenica da deo zaposlenih ne može da overi zdravstvene knjižice za sebe i decu, jer nisu uplaćeni doprinosi. Nadoknadu za prevoz nismo dobili od januara.

Jedina interesna grupa smo mi sami.

Tragikomičnom konstrukcijom, Mirković i njegovi saradnici u saopštenju nas upoređuju sa nemačkim gigantom BMV. Kamo lepe sreće da smo zaposleni u BMV, jer se tamo poštuju zakoni. A, upravo je to ono što Mirković ne čini. Jer, država to sam ja, reče Mirković. I ostade živ.

Potpisnici saopštenja: Zoran Ivković, Mirko Marković, Željko Vujičić, Branko Sekulović, Dragan Simić, Jovan Jovanović, Srđan Pestorić, Srđan Stamenković, Boško Živančević, Rada Nikolić, Valentina Spasojević, Vuk Žarić, Dragan Rajković, Bojana Grandić, Dragan Radović, Nenad Bekan, Vesna Đerković.