Aktivnosti

ZAJEDNO PROTIV NASILJA U SPORTU

Delegacija Udruženja sportskih novinara Srbije  (USNS) na čelu sa generalnim sekretarom Slobodanom Igrutinovićem, boravila je od 24.  do 28. septembra 2012. u poznatom zimskom centru Bansko, gde je učestvovala na Konferenciji zemalja Jugoistočne Evrope, posvećenoj nasilju u sportu, nameštanju mečeva i ilegalnom  klađenju.

Domaćin konferencije bila je Vlada Bugarske, a tehnički organizator Udruženje sportskih novinara Bugarske. Učetvovale su delegacije Grčke, Moldavije, Rumunije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Posle veoma sadržajne i višetruko korisne razmene iskustava, učesnici konferencije su usvojili zajedničku deklaraciju koja je upućena Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i Svetskoj asocijaciji sportskih novinara (AIPS), od kojih se zahteva pokretanje široke međunarodne akcije za suzbijanje tog velikog zla.

Učešće na konferenciji pored predstavnika svih novinarskih udruženja iz zemalja regiona, uzeli su i bugarski ministar sporta Svilen Nejkov, predsednik Fudbalskog saveza Bugarske i član Izvršnog komiteta UEFA  Borislav Mihajlov, potpredsednik Fudbalskog saveza Bugarske Borislav Popov.

Značajn doprinos radu dali su i komesar za bezbednost FSB Ilija Ilijev, predstavnik Vrhovnog kasacionog suda Bugarske Nikolaj Georgijev kao i gradonačelnik grada Bansko, domaćin čitavog skupa Georgi Konomov.

U veoma prijatnoj atmosveri, uz izvanredno gostoprimstvo jednog od najpoznatijih zimskih sportskih centara u Evropi, organizovan je i turnir u malom fidbalu na kome je trijumfovala ekipa domaćina Bugarske.