Aktivnosti

PODRŠKA NOVOJ GENERACIJI NOVINARA

Na poziv Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Unije sportskih novinara Evrope (UEPS) Predrag Milinković, novinar RTS-a i potpredsednik Udruženja sportskih novinara Srbije, održao je nekoliko predavanja na Seminaru za mlade odbojkaške novinare u Ankari. Otvaranju je prisustvovao i Andre Mejer, predsednik CEV.

– Primili smo 32 molbe za učešće na seminaru, ali smo izdvojili 15 mladih novinara. Na kvalifikacionom turniru odbojkašica za Olimpijske igre u Turskoj, prisutno ih je sedam, dok ćemo ostale pozvati na sledeći seminar. Trebaju nam mladi sa novim idejama i spremni na izazove, koje donosi budućnost. Veoma je važno da oni razumeju odbojku i bič volej. Zato su predavanja, koja su osmislile kolege iz UEPS-a, dobar korak i siguran sam da ćemo saradnju nastaviti – izjavio je Andre Mejer.

Lev Rosošik iz Rusije, koji će naredne godine proslaviti pet decenija rada u novinarstvu i naš predstavnik Predrag Milinković, preneli su svoja iskustva sa najvećih odbojkaških takmičenja, govorili o razvoju medija i primeni novih tehnologija u novinarstvu. Takođe su angažovali nekoliko uglednih gostiju iz sveta odbojke. Prvog dana sa mladim novinarima razgovarala je Jelisaveta Tihčenko, četvorostruka evropska prvakinja i dvostruka olimpijska vicešampionka u odbojci.

Veljko Bašić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, a sada selektor odbojkaša Turske pričao je o pravilima i suštini igre. Dosta zanimljivih podataka učesnici seminara mogli su da nauče iz izlaganja skauta Ferhata Akbaša, koji radi i kao asistent slavne Kineskinje Lang Ping (nekadašnji selektor SAD). Predstavnik međunarodnih sudija obratiće se polaznicima seminara 5. maja.

Predavanjima su prisustvovali Danijel Vehner (Nemačka), Ana Milena (Poljska), Pavol Uhrin (Slovačka), Aleksandra Vladimirov (Rusija), Ulas Čan (Turska), Ilkur Četinbaš (Turska) i Jelda Karagjoz (Turska). Kandidate je odabrala Evropska odbojkaška konfederacija.

Veliku podršku ovom događaju u Ankari pružili su Odbojkaški savez Turske i Murat Agdža, član Izvršnog borda UEPS-a. Tekst o seminaru možete pročitati i na sajtu Svetske odbojkaške federacije (FIVB) na adresi: www.fivb.org