Saopštenja Sve vesti

Umro Dobrivoje Bobi Janković

U Beogradu je u 85. godini preminuo Dobrivoje Bobi Janković, (Stalać, 15. septembar 1937 – Beograd, 13. jul 2022) doajen srpskog i jugoslovenskog sportskog novinarstva, dugogodišnji novinar i urednik Sportske rubrike dnevnog lista „Politika“ i saradnik Televizije Beograd.

Nesuđeni arhitekta (ostala su mu tri ispita da završi fakultet) postao je jedno od najvećih sportskih pera još u onoj Jugoslaviji. Šezdesetih godina je ušao u redakciju „Sporta” kao tehnički urednik, potom postao jedan od najpoznatnijih karikaturista u zemlji, a počeo je da piše za novine zahvaljujući slučaju. Da „Sport” ne bi ostao bez izveštaja s neke utakmice OFK Beograda taj zadatak je poveren njemu. Posao je tako dobro obavio da su od tada stupci o fudbalu bili nezamislivi bez njegovog potpisa.

Zbog toga je i pozvan da dođe u „Politiku” 1977. u kojoj je proveo radni vek do penzionisanja 2003. Bio je i urednik Sportske rubrike, ali je ostao neprevaziđen po nadahnutim izveštajima i originalnim komentarima. Da je imao stručno oko potvrda je diploma višeg fudbalskog trenera.

Izveštavao je s više svetskih i evropskih prvenstava u fudbalu (neposredno po dolasku u „Politiku” i s najvećih međunarodnih takmičenja u vaterpolu).

Kao publicista, ostavio je za sobom, pored ostalih, knjige „Hajduk ka Evropi“, „Šta kaže Madera“, „Beskrajni Šekularac“, kao i monografiju „Pedeset godina Sportskog društva Crvena zvezda“, preneo je RTS.

Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja „Zlatno pero“ našeg udruženja, Oktobarske nagrade grada Beograda, a USNS mu je ove godine uručio nagradu za životno delo.

Vreme i mesto sahrane Dobrivoja Bobija Jankovića biće naknadno saopšteni.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.