Sve vesti

U AZERBEJDŽANU UBIJEN SPORTSKI NOVINAR

Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) najoštrije osuđuje ubistvo sportskog novinara u Azerbejdžanu Rasima Alijeva, koga su napale pristalice lokalnog fudbalskog kluba Gabala zbog kritika upućenih na račun kapitena Džavida Huseinova.

Alijev je imao 30 godina i radio je za vebsajt ann.az. Više puta pisao je o lošim igrama Huseinova, kao i političkoj provokaciji tog fudbalera na utakmici kvalifikacija za Ligu Evrope između Gabale i Apolona iz Limasola. Tom prilikom kapiten Gabale mahao je turskom zastvaom pred kiparskim fudbalerima i navijačima.

Rasim-Alyev

Nakon kritičkih tekstova Rasim Alijev je dobijao preteće poruke i pisma, a potom je i fizički napadnut. Pet-šest huligana Gabale među kojima je bio i rođak fudbalera Huseinova pretukli su ga do smrti. Napadači su uhapšeni i određen im je tromesečni pritvor. Policija je privela i fudbalera Gabale Džavida Huseinova jer se sumnja da je umešan u ubistvo sportskog novinara.

Asocijacija sportskih novinara Evrope (AIPS Evropa) uputila je izraze saučešća porodici nastradalog Rasima Alijeva, koji je bio poznat i kao borac za prava medija u Azerbejdžanu.

USNS upozorava javnost da pritisci na sportske novinare postoje u svim zemljama, pa i u Srbiji. Sportske organizacije, državni aparat i pravosudni organi moraju brzo da reaguju u tim situacijama i najoštrije osude i kazne svaki napad na kolege koji otvoreno izveštavaju o problemima u sportu.