Sve vesti

SPORTSKI NOVINARI SRBIJE DRUGI U BANSKOM

Delagacija Udruženja sportskih novinara Srbije, koju su činili Slobodan Igrutinović, generalni sekretar i Zorica Đoković, član Izvršnog odbora, učestvovala je u radu II Kogresa Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope u Banskom (Bugarska) od 1-4. juna.

2015-Bansko-7Naša zemlja imala je i ekipu sastavljenu od sportskih novinara koja je na turniru u malom fudbalu osvojila drugo mesto u konkurenciji osam timova.

Asocijacija sportskih novinara jugoistočne Evrope okuplja 11 zemalja: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Moldavija, Turska i Mađarska. Za priključivanje organizaciji zainteresovani su Kipar i Slovenija.

Prvog dana Kongresa razgovaralo se o dosadašnjim akcijama i planovima za buduće akcije, pri čemu je akcenat stavljen na značaj edukacije mladih novinara. O toj temi zanimljivo izlaganje imao je Janis Daras, predsednik Evropske Asocijacije sportskih novinara (AIPS Evropa). On je prezentovao delegatima projekat edukacije koji je pokrenuo u saradnji sa Univerzitetom iz Nikozije.
Bansko-9
Drugog dana Kongresa centralna tema bili su „Doping i antidopig u sportu“ o čemu je govorila dr. Violeta Zarkova, izvršna direktorka Nacionalne antidoping agencije Bugarske. U veoma konstruktivnoj raspravi učestvovali su i Atanas Furnadžijev, potpredsednik Fudbalske federacije Bugarske i Vasil Tupurkovski, predsednik Olimpijskog komiteta Makedonije.

I ovog puta Kongres je imao svoj rekreativni sadržaj u vidu turnira u malom fudbalu, na kome je učestvovalo 8 ekipa. Posle puno fudbalske borbe, trijumfovala je ekipa domaćina Bugarske. Selekcija Srbije zauzela je drugo mesto, pošto je finalnu utakmicu predala bez borbe (3:0 pf.), jer su ekipu, zbog profesionalnih obaveza napustila tri najbolje igrača (odlazak na finale Lige šampiona u fudbalu). Nismo imali dovoljno fudbalera za finalni meč, jer se i jedan naš novinar povredio,

2015-Bansko-2

Ipak, odigrana je revijalna utakmica između selekcija Srbiije i Crne Gore sa jedne strane i selekcije Bugarske sa druge, u kojoj je trijumfovala selekcija bivše nam državne zajednice sa 5:4.

Na završnoj večeri podeljena su priznanja i nagrade ekipama i pojedincima. Za najboljeg aktera fudbalskog turnira proglašen je Mirko Bunjevčević, specijalni gost naše ekipe, a nastupio je i njegov rođeni brat Goran, bivši fudbaler Crvene zvezde, koji je sada naš kolega-komnentator na TV Arena sport. Trofej za Fer-plej pripao je selekciji Makedonije.

Asocijacija sportskih novinara Bugarske na čelu sa generalnim sekretarom Mišom Delevim bila je sjajan domaćin i ovog Kongresa, u čemu je iimala veliku podršku Ministarstva sporta Bugarske i Fudbalskog saveza ove zemlje.