Sve vesti

SPORTSKI NOVINARI TRAŽE OD MANDATARA VUČIĆA PRELAZAK SA REČI NA DELA

U svom ekspozeu mandatar Aleksandar Vučić je značajan prostor posvetio i sportu, ukazujući na potrebu maksimalnog angažovanja da se deca što više bave fizičkim vaspitanjem i zahtevajući od Ministarstva omladine i sporta prioritetno delovanje na tom planu. Zabrinjavajuce je da u mnogim grradovima zvrje prazni sportski tereni i sale za mali fudbal, basket čak i u vreme raspusta. A sve je više dece sa ravnim tabanima, krivom kičmon, gojazn, oslobođeno fisklulture…

Udruženje sportskih novinara Srbije kroz svoje aktivnosti godinema ukazuje na iste probleme i stoga podržava premijerove ideje, ali očekuje da se konačno pređe sa reči na dela i da ove reči ne ostanu mrtvo slovo na papiru kao u mnogo slučajeva ranije

Naša želja je da se kroz sve sportske medije, čiji su urednici i novinari članovi USNS-a, maksimalno populariše i propagira, pre svega, domaći sport i sport u školama. Potrebno je više edukativnih emisija na radio stanicama i televizijama, afirmativnih tekstova u novinama, koji ukazuju na neophodnost da se deca bave fizičkim vaspitanjem.

U želji da damo puni doprinos poboljšanju opšteg stanja u sportu i sportskom novinarstvu, ukazujemo na neke od gorućih problema za koje očekujemo najhitnija moguća rešenja.

1. Najveći i najdugotrajniji problem u ovoj zemlji je privatizacija klubova. Očekujemo da će nova Vlada Srbije najhitnije pronaći najbolji model privatizacije klubova, kako bi se konačno stalo na put anarhiji koja trenutno postoji u većini klubova, a pre svega u dva naša najpopularnija fudbalska kluba.

2. Posebno mesto zauzima borba protiv huliganizma što je u prethodnim godinama bio najveći kamen spoticanja. Očekujemo efikasniji rad Saveta za borbu protiv nasilja na sportskim borilištima i striktnu primenu Zakona o sprečavanju nasilja,  kako bi se huligani jednom za uvek uklonili sa tribina.

3. Privatizacija u medijima obavljena je trapavo i loše, pa smo došli u situaciju da nam ljudi koji nikada nisu radili u medijima danas odlučuju o radu novinara, što je dovelo do brojnih problema i potpuno apsurdnih situacija. Najkarakterističniji primer je privatizacija najstarijeg i najuglednijeg sportskog lista „Sport“, koji se nalazi pred gašenjem jer su ga kupili potpuno nestručni i nekompetentni ljudi. Takve privatizacije treba poništiti i medije prepustiti zaposlenima kroz podelu besplatnih akcija.

4. Nova Vlada bi, sasvim sigurno, mnogo više mogla da uradi i na rešavanju još jednog problema na koji USNS već duže vreme ukazuje. Naime, velike državne kompanije i javna preduzeća dosta novca ulažu u profesionalne klubove, na kupovinu skupocenih TV prava na strane sportske događaje, a retko sponzorišu i doniraju školska takmičenja, mlade talentovane sportiste, amaterske klubove, izgradnju i popravku ruiniranih sala i igrališta.

5. USNS je u više navrata tražio od REM-a da svim elektronskim medijima obezbedi iste, ravnopravne uslove, jer je uočljivo da se na više stranih kanala, čija su sedišta u inostranstvu, svakodnevno emituje na stotine sportskih dogadjaja iz raznih zemalja, ali i veliki broj reklama domaćih kompanija.

Naši zakoni izričito zabranjuju naknadno  prekrajanje izvornog programa i ubacivanje reklama, jer se ti emiteri nalaze izvan pravnog i poreskog sistema Srbije, što ide direkno na štetu budžeta ove zemlje, ali i domaćih televizija  koje su u neravnopravnom položaju i njihov opstanak je ugrožen.

Sportski novinari su uvek bili na strani razvoja i napretka srpskog sporta, pa smo i ovog puta spremni da damo puni doprinos afirmaciji pravih ideja. U slučaju da rezultati izostanu bićemo najoštriji kritičari neispunjenih obećanja, pa zato još jenom poručujemo: PREĐITE SA REČI NA DELA.

Izvršni odbor USNS