Sve vesti

PROSLAVLJENO 177 GODINA FOTOGRAFIJE

Svetski dan fotografije slavi se 19. avgusta. Tog dana 1839. Luj Mande Dager je pred francuskom Akademijom nauka predstavio pronalazak „Dagerotipija“. Njegov zemljak Nisefor Nijeps, inače slikar panorama i pozorišnih dekora, još 1826. izumeo je slikanje pomoću svetlosti. Dager je taj izum otkupio i usavršio, a francuska Vlada ga je 19. avgusta poglasila za „Liberez au monde“ – slobodnim za svet.

Fotosi

Prvi uspešan fotografski postupak Luja Mandea Dagera bio je zasnovan na izlaganju jodnoj pari posrebrene ploče. Nevidljive slike učinio je vidljivim tako što ih je razvijao u pari žive i fiksirao u rastvoru natrijum sulfita (kuhinjska so). Dagerotipije su bile unikati i mogle su se posmatrati pod određenim uglom.

Naziv fotografija prvi je upotrebio Francuz Herkil Florans 1833. ali ga britanski fizičar i astrolog Džon Heršel zvanično uvodi u javnost 1839. godine.

Svetski dan fotografije proslavlja se tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, na kojima su prisutni i fotoreporteri iz Srbije. Oni najveći sportski događaj čine posebnim baš zahvaljujući svojim fotografijama: Marko Đurica (Rijters), Andrej Isaković (AFP), Srđan Sulejmanović (EPA), Nenad Negovanović (Sportski žurnal), Aleksandar Dimitrijević (Blic), Dado Đilas (Kurir) i Srđan Stevanović (Starsport).