Aktivnosti Sve vesti

KONGRES AIPS EVROPE U MINSKU

U glavnom gradu Belorusije Minsku od 11 – 13. septembra održan je Kongres AIPS Evrope. Učestvovale su 24 zemlje, predsedik AIPS-a Đani Merlo, a iz regiona jugo-istočne Evrope bili su prisutni predstavnici novinarskih udruženja iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Srbije, Turske i Grčke. Udruženje sportskih novinara Srbije predstavljao je Predrag Milinković, v.d. predsednika USNS i član Izvršnog borda AIPS Evrope.
2015-Minsk-1
Kongres je dobro pripremljen i organizovan, Nastasija Marinina iz Belorusije uložila je dosta energije i pokazala sposobnost da može vrlo odgovorno da obavi taj posao. Veliku podršku pružili su joj Čarls Kamenzuli i Janis Daras.

Ono što je izazvalo najviše pozitvnih reakcija je mogućnost da govorimo o problemima koji muče sportske novinare. Na poslednjem AIPS Kongresu u Parizu od silnih prezentacija za to nije bilo vremena. Saznali smo dokle se došlo sa Peticijom za akreditacije bez plaćanja prava za radio reportere, koju je AIPS Evrope poslala Evropskom Parlamentu.

Zaključak je da moramo pokazati solidarnost, da Udruženja koja su iz zemalja Evropske Unije treba da upoznaju svoje predstavnike u Parlamentu sa tim problemom, a da ostali pošalju informacije o kršenjima sloboda u svojim zemljama.

2015-Minsk-5

Ako bude manje slobode u radu „sedme sile“, sport će doživeti kolaps. Uvek se ističe da je sportu neophodna podrška, a šta je sa podrškom sportskim novinarima?

Kongres u Minsku otvorili su Maksim Riženkov, potpredsednik Olimpijskog komiteta Belorusije, Aleksander Šamko, ministar sporta i turizma i Ljilja Ananič, ministar informisanja Belorusije.

Svi učesnici Kongresa išli su na festival „Legende svetskog biatlona“ na kome je uručen trofej AIPS Evrope Dariji Domračevoj za najbolju sportistkinju 2014. godine. To su pred više od 4.000 gledalaca učinili Janis Daras, Čarls Kamenzuli i Đani Merlo.

Minsk-10 Poslanici „sedme sile“ posetili su veoma moderan olimpijski centar za konjički sport, dvorane za hokej na ledu, brzo skijanje, velodrom i jednu multifunkcionalnu arenu.

Tokom Kongresa prezentacije su održali: Evropski pokret za fer-plej, organizatori Evropskih igara u Bakuu, Evropska univerzitetska sportska asocijacija, Tae-kvon-do federacija Evrope, Sambo federacija, Univerzitet Nikozije, a promovisan je EYOF u Minsku 2019.

Đani Merlo, predsednik AIPS-a potvdio je da će naredni Kongres AIPS-a biti održan u Kataru od 7 – 12. februara 2016. godine.