Aktivnosti Sve vesti

Sekcija sportskih novinara Niša u Makedoniji


Fudbalska ekipa Sekcije sportskih novinara Niša bila je proteklog vikenda gost svojih kolega iz Udruženja sportskih novinara Makedonije. Prijateljska fudbalska utakmica bila je samo neposredni povod za prelepo druženje kolega iz Niša i Makedonije, kao i za diskusiju o zajedničkim problemima sa kojima se suočavaju sportski novinari sa ovih prostora.


U sjajnoj organizaciji Boška Trpeskog, predsednika Udruženja sportskih novinara Makedonije, novinare iz Niša najpre je primio Filip Popovski, generalni sekretar Fudbalskog saveza Makedonije, upoznavši goste sa sportskim centrom svoje federacije, izgrađenom po ugledu na srpski u Staroj Pazovi. On je istakao da se rezultati ulaganja već pokazuju, naglasivši veliki uspeh mlade fudbalske reprezentacije Makedonije, koja će na predstojećem Evropskom prvenstvu u Poljskoj igrati u grupi sa Srbijom. Takođe, veliki izazov koji očekuje FSM jeste organizacija predstojeće utakmice UEFA Superkupa između madridskog Reala i Mančester Junajteda, 8. avgusta u Skoplju.


Domaćin daljeg druženja bio je legendarni golman Partizana, kasnije i Urehta, Blagoje Istatov, u svom hotelu i sportskom centru koji je izgradio na Dojranskom jezeru. Takođe, vođa delegacije Makedonaca tokom ovog vikenda bio je Kočo Dimitrovski, fudbaler sa najviše odigranih utakmica za Vardar u njegovoj istoriji (845) i, po tom kriterijumu, jedan od desetorice najdugovečnijih fudbalera jednog kluba u Evropi. Samo prisustvo dve takve, istinske legende dalo je veliku težinu čitavoj organizaciji, a domaćini su se, u prijateljskom razgovoru sa novinarima, podsetili brojnih anegdota i pikanterija iz svojih bogatih igračkih karijera.


Makedonci jedino nisu bili ljubazni domaćini na samom terenu, ili, bolje rečeno, Nišlije nisu bile dorasli gosti, pošto su ubedljivo poraženi u fudbalskoj utakmici, u kojoj je domaći tim bio pojačan i dvema fudbalerkama lokalnog ženskog fudbalskog kluba, ovogodišnjeg osvajača duple krune u Makedoniji. Ali, kako kaže već čuvena novinarska floskula, rezultat je bio najmanje bitan.


Delegaciju iz Niša predvodio je predsednik Sekcije sportskih novinara Niša Dušan Jocić, član Izvršnog odnora Udruženja sportskih novinara Niša i član IO Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope (SEESJA). On je domaćinima uručio prigodne poklone, statuete glave Cara Konstantina, a Bošku Trpeskom i veliku zlatnu plaketu Sekcije, izrazivši zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu, kao i na potrebi udruživanja novinara, što kroz formalne organizacije, poput SEESJA, što kroz ovakva neformalna druženja, kao na jedini način borbe protiv degradacije položaja sportskih novinara na ovim prostorima.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.