Saopštenja Sve vesti

Samit sportskih novinara Evrope u Budimpešti


Nameštanje utakmica i sportskih rezultata, neravnopravan položaj žena u žurnalizmu, sve lošiji status sportskih novinara, koji se ogleda u otpuštanju i smanjenju plata bili su glavne teme prvog Medija samita Asocijacije sportskih novinara Evrope u Budimpešti. Više od 70 delegata iz 31 zemlje imalo je priliku da razmeni iskustva i učestvuje u zanimljivim debatama. Udruženje sportskih novinara Srbije predstavljali su Predrag Milinković i Dušan Jocić.

Predsednik AIPS Evrope Janis Daras istakao je da se borba za zaštitu prava na slobodno izveštavanje nastavlja i da se sa razvojem tehnologije menja naša uloga i sistem rada. Poslodavci širom kontineta masovno se opredeljuju za jeftinu radnu snagu, otpuštaju iskusne novinare koji imaju stav i ne prihvataju minimalne prihode, a sa druge strane povećava se obim posla.

Mađar Tamas Novak predstavio je svoj istraživačko-dokumetarni film o nameštanju utakmica i velikom uticaju kladionica, vlasnika TV prava i proizvođača sportske opreme na negativne pojave u sportu. Na pitanje kako izveštavati sa mečeva čiji ishod je više nego sumnjiv odgovarali su predsednik AIPS-a Đani Merlo, Tamas Novak i predsednik Asocijacije sportskih novinara Mađarske Đorđi Sološi.


Moderator debate Predrag Milinković ukazao je na sistem nameštanja fudbalskih utakmica u Srbiji koji je poznat pod nazivom „Tri za tri“. Prošle godine Fudbalski savez Srbije kaznio je četiri ekipe Prve lige oduzimanjem bodova i novčano zbog dogovaranja ishoda.

Asocijacija sportskih novinara Mađarske sjajno je organizovala Medija samit u Budimpešti, koji je završen gala večerom uz prisustvo velikog broja sadašnjih i nekadašnjih šampiona. Među njima su bili višestruka aktuelna olimpijska i svetska šampionka u plivanju Katinka Hosu iz Mađarske, Italijan Patricio Oliva (olimpijski prvak u boksu 1980. i WBA profi šampion), Turčin Halil Mutlu, trostruki olimpijski šampion u dizanju tegova, Dubravko Šimenc, osvajač zlatne i srebrne olimpijske medalje sa vaterpolo reprezentacijom Jugoslavije i Hrvatske.


Tokom susreta sportskih novinara u Budimpešti održane su promocije svetskih prvenstava u plivanju i džudu, koji će se održati ove godine u Mađarskoj, Evropskog olimpijskog festivala mladih u Đeru (EJOF) i atletskog mitinga „Memorijal Ištvan Đulaj“. Posetioci su prisustvovali predstavljanju novog sporta – tekbola i obišli su novi bazen Dunav arenu, Akademiju Ferenc Puškaš, nacionalni fudbalski centar.

Prilikom posete Parlamenta Mađarske, poslanik Bela Danko pozdravio je novinare i upoznao ih sa situacijom u sportu i fudbalu te zemlje. Po njegovim rečima mnoge porodice nemaju dovoljno novca za sportske aktivnosti dece i država pokušava da pomogne i motiviše klubove da snose deo troškova.

Održano je i niz neformalnih sastanaka novinara iz našeg regiona koje su predstavljali Veselin Drljević, Todor Brajković (Crna Gora), Boško Trpeski, Dejan Tanevski (FYR Makedonija), Sinan Sinanović, Adnan Pašić (Bosna i Hercegovina), Nikola Lipovac, Lovorko Magdić, Ivana Lukačić (Hrvatska), Gašper Bolhar (Slovenija), Najden Todorov (Bugarska) i Dumitru Graur (Rumunija).

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.