Saopštenja Sve vesti

I REM DA POŠTUJE ZAKON

Udruženje sportskih novinara Srbije ponovo upozorava Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da neki kablovski kanali grubo krše član 64. Zakona o elektronskim medijima i protivzakonito zabranjuju drugim TV stanicama da izveštavaju sa utakmica koje su na listi najvažnijih događaja od posebnozg značaja, sa obrazloženjem da imaju ekskluzivna TV prava na te događaje.

Zakon je jasno i precizno uredio ovu oblast, što znači da isključivo pravo prenosa ovih događaja ima samo pružalac usluge TV emitovanja kome je pristup slobodan i čija zona prokrivanja obuhvata celokupno područje Republike Srbije i regulator je dužan da o tome obavesti Evropsku komisiju.

Kablovski kanali koji se mogu pratiti samo u pojedinim kablovskim mrežama ili putem IP TV ne mogu ostvariti ekskluzivno pravo prenosa događaja koji su na listi događaja od posebnog značaja, a u te događaje spadaju i utakmice Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U slučaju ponovnog kršenja Zakona od strane REM-a, USNS će zahtevati od Skupštine Srbije, koja bira članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, da se pozovu na odgovornost svi članovi tog Saveta.