Nagrade Saopštenja Sve vesti

Predlozi za izbor Sportiste godine i najbolje novinare do 17. januara 2020.

Udruženje sportskih novinara Srbije i ove godine organizuje izbor “Sportiste godine” – tradicionalnu akciju kojom najuspešniji  sportisti dobijaju  odgovarajuće priznanje od onih koji su najmerodavniji da im jedno takvo priznanje dodele – od sportskih novinara. Molimo Vas da uzmete učešće u ovoj akciji i pošaljete predloge kandidata u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Rok za slanje predloga je 17.01.2020. godine.

Što se tiče priznanja za najbolje pojedince u našem esnafu i ovog puta proglasićemo „Zlatni mikrofon”, „Zlatno pero“, „Kameru godine”, „Dopisnika godine“, dodeliti nagradu za „Životno delo”, a nagradu „Branka Prelević” uručićemo za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva. Specijalna  priznanja predviđena  su za „Izdavački poduhvat godine“, „Ekskluzivna vest”, „Ekskluzivni tv prilog”. Od ove godine uvedena su i priznanja za najbolje mlade novinare u konkurenciji elektornskih i štampanih medija.

Kriterijumi za dodelu ovih nagrada su sledeći:

  1. “Zlatni mikrofon” – za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz elektronskih medija, koji su tokom godine imali veći broj originalnih reportaža, prenosa, priloga i drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obežili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.
  2. “Zlatno pero” – Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz štampanih medija, koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu.
  3. “Mladi novinar godine” – Za ovo priznanje mogu konkurisati svi novinari iz štampanih i elektronskih medija starosne dobi do 27 godina, koji su tokom godine imali veći broj tekstova, reportaža, prenosa, feljtona ili drugih vrsta novinarskih izraza, kojima su obeležili godinu i ostavili značajan trag u sportskom novinarstvu. Biće dodeljena dva priznanja – po jedno za predstavnika štampanih i elektronskih medija.

Kandidati za ova priznanja moraju imati besprekorno čiste biografije sa stanovišta moralnog i etičkog kodeksa, kao i da su svojim radom doprineli podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva.

  1. “Kamera godine” – Za ovo priznanje mogu konkurisati snimatelji, kamermani i fotoreporteri koji su tokom godine imali veći broj zapaženih snimaka, fotografija, reportaža, prenosa… kojima su ostavili značajan trag u svojoj profesiji. I za ovo priznanje mogu konkurisati kolege koje imaju “čiste” biografije i koje su svojim radom značajno doprinele podizanju profesionalnog nivoa i ugleda sportskog novinarstva i fotografije.
  2. “Životno delo” – Podrazumeva se da za ovu nagradu mogu konkurisati sportski novinari, fotoreporteri, snimatelji, reditelji i kamermani koji su u svom dugogodišnjem radu dali izuzetno veliki doprinos podizanju ugleda, nivoa i sveukupnog tretmana profesije “sportski novinar”.
  3. “Dopisnik godine” – Za ovu nagradu mogu konkurisati dopisnici svih medija, koji su izveštavali o značajnim događajima, a zbog kriterijuma za dodelu nagrade “Novinar godine” ne mogu ući u ravnopravnu konkurenciju za istu. Kandidati za ovu nagradu moraju ispunjavati iste profesionalne uslove kao i za nagradu “Novinar godine”.
  4. “Ekskluzivna vest” – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz štampanih medija.
  5. “Ekskluzivni TV prilog “ – za ovu nagradu mogu konkurisati novinari iz elektronskih medija.
  6. “Nagrada Branka Prelević” – Za ovo priznanje mogu konkurisati sve žene sportski novinari koje su tokom godine imale više tekstova, reportaža, intervjua, feljtona itd. u kojima su na sebi svojstven način pisale ili govorile o sportu. Isti profesionalni uslovi važe i za ovu nagradu kao i za sve ostale.
  7. “Izdavački poduhvat godine” – Specijalno priznanje dodeljuje se autoru ili izdavaču knjige ili autoru dokumentarnog filma koji je objavljen u prethodnoj godini, čime je dat doprinos razvoju sportskog novinarstva.

 

Predloge za nagrade sa adekvatnim obrazloženjem i prilozima (tekstovi, fotografije, snimci) mogu slati redakcije, pojedinci i sekcije sportskih novinara iz cele Srbije, na adresu: Udruženje sportskih novinara Srbije, Resavska 28, 11000 Beograd ili putem E-maila:office@usns.rs.

Sve predloge razmatraće petočlani žiri sastavljen od nauglednijih sportskih novinara.

Rok za slanje predloga je 17.01.2020. godine. 

Ceremonija dodele priznanja kao i proglašenje sportiste godine obaviće se 14. februara 2020. O mestu održavanja ceremonije bićete naknadno obavešteni.

Za više informacija možete se obratiti predsedniku USNS, Petru Dendi na tel; 0648611975, ili na E-mail: office@usns.rs.

3 komentara

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.