Aktivnosti Sve vesti

Održan Kongres sportskih novinara sveta u Briselu

 

Sportski novinari sveta 81. put okupili su se na Kongresu AIPS-a kako bi razmotrili položaj i probleme u profesiji. Na kontinentalnoj sednici AIPS Evrope u Briselu 8. maja veliku pažnju privukao je zahtev trojice delegata takozvane Republike Kosovo da se uputi peticija zemljama koje ne priznaju tu državu, kao što su Španija, Rusija, Belorusija, Slovačka, ali i ostalim članicama Evropske Unije, da se sportskim novinarima Kosova odobre vize radi izveštavanja sa takmičenja. Taj predlog odbačen je kao politički.

Predsednik AIPS Evrope Čarls Kamenzuli i generalni sekretar Predrag Milinković održali su sastanak Izvršnog odbora te organizacije na kome je deo vremena posvećen analizi prošlog Kongresa sportskih novinara jugo-istočne Evrope u Staroj Pazovi. Đorđi Sološi iz Mađarske i Murat Agdža iz Turske kontatovali su da je taj događaj organizovan na najvišem nivou i zahvalili Udruženju sportskih novinara Srbije na vrhunskom smeštaju, programu Kongresa, izletu u Beograd i prevozu. Doskorašnji predsednik USNS Milinković istakao je da se fudbalski turnir može još unaprediti, kako se ne bi dešavalo da bivši profesionalci igraju za novinarske selekcije.

Na Kongresu AIPS-a 8. i 9. maja u Belgiji potvrđen je sve teži položaj sportskih novinara u svetu. Delegati iz čak 12 država iz Azije i Afrike, nisu dobili belgijsku vizu, iako su imali potrebne dokumente poput pozivnog pisma, obezbeđenog smeštaja i avionskih karata. Sa kakvim se preprekama suočavaju obični građani, kad profesionalci nisu naišli na razumevanje belgijskih birokrata? Asocijacija sportskih novinara sveta uputiće protest zbog tako rigidnog stava Belgije prema nekim učesnicima 81. Kongresa AIPS-a.

Dejvid Naert iz Belgije u saradnji sa Francuzima Žan Pol Savarom i Markom Ventuljakom i uz podršku AIPS Evrope pred Evropskim parlamentom vode bitku za slobodu medija. Podneta je peticija zbog kršenja prava radio reportera da izveštavaju sa nekih sportskih događaja. Naime, fudbalski klub Mančester junajted još 2011. tražio je 26.000 funti od svake radio stanice za izveštavanje sa jedne utakmice Lige šampiona, što je enormno mnogo novca za ionako siromašne medije. Slični primeri zabeleženi su i u biciklizmu, rukometu, a sve su veće restrikcije za novinare koji nisu ekskluzivni nosioci TV ili radio prava.

Navedni su još neki primeri kršenja sloboda izveštavanja: trener FK Ajaks daje izjave samo za TV Ajaks, FK Bajern umesto pres konferencija uvodi pres razgovore (press talks) na koje dolaze samo podobni novinari sa pozivnicom, za biciklističku trku „Tur d Frans“ udvostručena su TV i radio prava, a nisu ni malo poboljšani uslovi za rad, na EP u fudbalu u Francuskoj TV i radio ekipama koje nisu platile prava (non-rajt holederi) zabranjeno je da snimaju čak i konferencije za medije dan uoči utakmice i posle utakmice, što je ranije bilo sasvim normalno.

Lažne informacije na društvenim mrežama i neistine u tabloidima dodatno su poljuljali ugled i kredibilitet sportskog novinarstva. Napredak tehnologije je fascinantan i novinari koji se ne prilagode promenama, potpuno će izgubiti bitku.

Džejn Pirs koja je bila uključena u organizaciju 60 najvećih sportskih takmičenja (Olimpijske igre, Svetska prvenstva…) pričala je o sudbini pres konferencija za koje smatra da će prestati da se održavaju jer kasne, dosadne su i da je budućnost intervjuisanja u miks zoni i I-zoni (prvi put predstavljena na Evropskim igrama u Bakuu 2016)…

Na Kongresu u Briselu održano je i nekoliko zanimljivih prezentacija, kao što je primena VAR sistema na Svetskom prvenstvu u fudbalu (predavač FIFE švajcarski sudija Masimo Busaka), usavršavanje mladih novinara na seminarima AIPS-a (Young reporters program) i dodela godišnjih AIPS nagrada. Sportski novinari, fotoreporteri i snimatelji iz celog sveta mogu konkurisati za neku od 24 nagrade u 6 kategorija sa po dva svoja rada do 17. septembra. Ukupan fond iznosi 104.000 dolara, a proglašenje pobednika biće održano na sledećem Kongresu u Lozani krajem januara 2019. godine. Više o ovome potražite na zvaničnom sajtu: www.aipsmedia.com.

Na Kongresu u Briselu učestvovali su sportski novinari iz 101 države. Iz regiona najviše predstavnika poslali su Grčka (4), Hrvatska i Kosovo (3), Makedonija, Bugarska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Mađarska (2), dok je našu zemlju predstavljao samo Predrag Milinković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.