Aktivnosti Sportske vesti Sve vesti

Novinarstvo i sport – fragmenti prošlosti

Projekat u realizaciji Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ i Udruženja sportskih novinara Srbije

Kroz serijal intervjua sa novinarima, fotoreporterima, snimateljima i rediteljima specijalizovanim za sferu sporta ostavljamo otisak vremena u kojem su se formirali u profesionalnom smislu i radili, ljudima koje su sretali i najznačajnijim događajima sa kojih su izveštavali. U tom smislu, svaki sagovornik će, posle kraćeg osvrta na život i karijeru, imati priliku da izdvoji deset najznačajnijih detalja iz profesionalne karijere (događaji, intervjui, izveštaji, vesti, fotografije, snimci i drugo), o kojima će posebno osvežiti sećanja, nećemo ih ređati po značaju osim ukoliko to sagovornik bude želeo.

Projekat će realizovati studenti sportskog novinarstva Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ pod mentorstvom asistenta Predraga Bajića i predsednika Udruženja sportskih novinara Srbije Petra Dende.

Fotografije i drugi dokumenti za ilustraciju dobiće se od sagovornika, kroz dogovor sa profesionalnim fotoreporterima i kroz članke iz arhive Narodne biblioteke Srbije i novinskih kuća.

Na ovaj način ostaće trajni pečat na imena koja su obeležila (i obeležavaju) sportsko novinarstvo na prostorima naše zemlje i regiona. Takođe, biće to susret onih koji su ostavili značajan trag i onih koji dolaze, a kroz koji će oni koji dolaze moći da se upoznaju sa bogatom sportskom istorijom ovih prostora, što i jeste geslo koje dobijaju tokom školovanja – da istorija ne počinje i ne završava se sa nama, da je potrebno poznavati prošlost.

Na osnovu intervjua objavljenih na sajtu, Udruženje sportskih novinara Srbije (u saradnji sa Fakultetom za sport) realizovaće priređeno štampano izdanje intervjua tokom 2022. godine.

Početni spisak potencijalnih sagovornika je sledeći (uz napomenu da broj nije konačan, nego od nekih imena da krenemo) – Jovan Sekulić, Dejan Stevović, Vojislav Veličković, Živko Baljkas, Rada Nikolić, Jovan Jovanović, Miodrag Simeunović, Zoran Popović, Aleksandar Stefanović, Predrag Miljuš, Pavle Erceg, Miroslav Nešić, Radoslav Simić, Zvonko Mihajlovski, Milojko Pantić, zatim fotoreporteri Miroslav Todorović, Nebojša Paraušić, Dušan Babović i reditelj Dragan Andrijević.

U prvoj fazi biće realizovano 10 intervjua, a projekat će biti nastavljen u skladu sa rezultatima i iskustvima.

Početak rada januar – februar 2022. godine, kada studenti završe ispitne obaveze u januarskom roku.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.