Saopštenja Sve vesti

NOVINARI „SPORTA“ STUPILI U ŠTRAJK

Novinari najstarijeg sportskog lista na Balkanu „Sport“ stupili su u štrajk nakon što je dvoje njihovih kolega dobilo otkaz. Radi Nikolić i Željku Vujičiću uručena su rešenja o prestanku radnog odnosa posle razgovora sa urpavom novine zbog višemesečnog kašnjenja plata.

Ostali novinari solidarisali su se sa Radom Nikolić i Željko Vujičićem i zatvorili su se u prostorije redakcije „Sport“. Kako je Nikolićeva navela Beti uprava novine angažovala je „štrajkbrehere“ kako bi se broj našao na kioscima u prodaji.

sport
Udruženje sportskih novinara Srbije (USNS) više puta ukazivalo je na kršenje osnovnih prava naših kolega i nezakonito poslovanje aktuelnog rukovodstva „Sporta“. U potpunosti se solidarišemo sa novinarima koji su stupili u štrajk i još jednom apelujemo na Inspekciju rada i nadležne institucije da ispitaju poslovanje firme „Beoton“ i preduzmu mere za zaštitu zaposlenih.

Saopštenje redakcije „Sport“ koja se nalazi u štrajku prenosimo u celini:

„Ukoliko u subotu 30. jula 2016. vidite na kioscima 21.033. broj „Sporta”, znajte da to nije novina, koju je proizvela legitimna redakcija „Sporta”.

Nažalost, ono što se naslućivalo mesecima, tačnije od 1. oktobra 2015. godine, kada je Kompanija „Novosti” prodala DSL „Sport”, firmi „Beoton” iz Bora, danas se obistinilo: najstariji dnevni sportski list na Balkanu posle 71 godine časnog bitisanja u subotu – ne izlazi!

Želimo da obavestimo javnost da to ne znači da je čuveni sportski list ugašen! Naprotiv, mi zaposleni u „Sportu” smatramo da su činom, koji je prelio čašu prepunu žuči, dični gazda novine Saša Mirković i njegova malobrojna prevarantska klika, ustvari, potpisali sebu presudu.

Naša prva poruka je da: NE DAMO NAŠ “SPORT”!

Saša Mirković je pokrenuo završni čin rabote zvane gašenje najstarijeg sportskog lista u ovom delu Evrope i najstarijeg dnevnog lista u Srbiji, posle “Politike”. Juče, kasno popodne, dvoje naših kolega, Rada Nikolić i Željko Vujičić dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa.

Zašto? Odgovor na časno, ljudsko i profesionalno pitanje zna samo taj čovek koji je, vođen nečasnim namerama, preuzeo „Sport” od Kompanije Novosti 1. oktobra 2015.

Namere i ponašanje kakve se kose sa poštenim poimanjem života i struke, Mirković je pokazao gotovo od prvog dana. Pokušao je da prevari zaposlene takozvanim aneksom ugovora po kojem svaki zaposleni prihvata na primanja manja za 20 odsto.

Srećom, na vreme smo prozreli prevaru i uspeli da se zaštitimo. Uzgred, u ugovoru o kupoprodaji „Sporta”, jasno stoji stavka da firma Beoton R d.o.o. preuzima zaposlene u “Sportu” pod POTPUNO ISTIM USLOVIMA KAKVE SU IMALI U KOMPANIJI NOVOSTI.

Nažalost, od primanja nismo videli mnogo, a i kad jesmo to je bilo zaslugom Inspekcije rada, koja nam je i dalja jedina nada da možemo da dobijemo zarađeno. U ovom trenutku, 29. jula 2016, duguje nam se plata za april i sve naredne.

Nadoknadu za prevoz nismo dobili od januara. Mnogi među nama, a nema nas mnogo, ne mogu mesecima da overe zdravstvene knjižice za sebe i decu, jer Mirkovićeva firma ne uplaćuje osiguranje.

Kao kruna svega, usledila su rešenja, pod obrazloženjem da zaposleni nisu izvršili obaveze iz aneksa ugovora.
Reč je o papiru koji nam je podmetnut i na kojem piše da je svaki zaposleni dužan da, svakog dana, na portal „Sporta”, plasira po 20 vesti. Papir trpi sve, pa i elementarno nepoznavanje novinarskog zanata.

Ali, papiri koje je dobilo dvoje naših kolega, a koji čekaju sve nas, prevršili su meru. Putem glasnogovornika, izvesnog Kovanovića, Mirković pokušava da ubedi javnost da je redakcija kriva za neizlazak štampanog izdanja „Sporta”.

Reč je o bestidnoj laži. Istina je na drugom mestu. Mirković je kupio “Sport” da bi ga ugasio.

Zaposleni u DSL Sport: Zoran Ivković, Mirko Marković, Željko Vujičić, Branko Sekulović, Dragan Simić, Jovan Jovanović, Srđan Pestorić, Srđan Stamenković, Boško Živančević, Rada Nikolić, Valentina Spasojević, Vuk Žarić, Dragan Rajković, Bojana Grandić, Dragan Radović, Nenad Bekan i Vesna Đerković“.