Saopštenja Sve vesti

GRUBO KRŠENJE ZAKONA

Na adresu Udruženja sportskih novinara Srbije (USNS) stigao je veliki broj pisama i mejlova iz svih krajeva Srbije u kojima ljubitelji fudbala, posebno navijači Crvene zvezde protestuju jer im je uskraćeno pravo da na televiziji vide izveštaj sa utakmice Crvena zvezda – Valeta.

TV kanal „Sport klub“, koji je dostupan samo gledaocima koji imaju određenu kablovsku televiziju, prenosio je utakmicu, ali je svim drugim TV stanicama zabranio da emituju izveštaje sa ovog meča. Građanima koji redovno plaćaju pretplatu, a nemaju kablovsku televiziju koja emituje „Sport klub“, onemogućeno je da vide utakmicu, skraćeni snimak ili izveštaj sa golovima.

Da apsurd bube veći, ovaj televizijski prekogranični kanal, čije je sedište u Luksemburgu, a režija u Ljubljani, kako piše na sajtu REM-a, pored toga što je razljutio navijaće, po ko zna koji put prekršio je nekoliko domaćih zakona.

Suprotno odredbama Zakona o elektronskim medijima, izvorni „master“ program, prekidao je emisijom uživo iz studija u Beogradu i reklamama, iako mu to domaći zakoni izričito zabranjuju, jer „Sport klub“ nema dozvolu REM-a, nije poreski obveznik u Srbiji i ima status prekogranične televizije, čije sedište je u inostranstvu.

„Sport klub“ je prekršio i Zakon o informisanju i medijima, jer je zabranio svim drugim televizijama da snime i objave izveštaj sa ove utakmice. U Zakonu o javnom informisanju u članovima 4 i 6 jasno piše da je „zabranjen svaki vid monopola u javnom informisanju i da niko ne može imati monopol nad informacijama“.

USNS je tražio objašnjenje od REM-a i pravno tumačenje na osnovu kog zakona „Sport klub“ emituje program iz Srbije, odnosno odgovor na osnovu kog zakona je „Sport klub“ zabranio drugim televizijama izveštavanje sa ove utakmice za koju postoji ogroman interes srpske javnosti. REM još uvek nije odgovorio na nas zahtev.

Udruženje sportskih novinara Srbije smatra da je REM omogućio „Sport klubu“ privilegovan i monopolski položaj i obaveštava javnost da će zbog grubog kršenja zakona od strane regulatora i ovog TV kanala obavestiti nadležna ministarstva i od države zahtevati da spreči dalje kršenje zakona i insistirati da odgovorni snose posledice.