Komentari Sve vesti

Nikola Apostolović: Šumadijska dika

Velika je odgovornost birati. Procenjivati nečiju vrednost i zasluge za sredinu kojoj pripada i koju predstavlja. Da se ne bi skliznulo u ličnu netrpeljivost, da se ne bi dozvolilo da zavist ili ljubomora utiču na konačan poredak civilizovani i pismeni služe se pravilnicima i normama. Tačno se zna koliko vredi ono za šta si se izborio. Šta si osvojio. I ne zatura se s kraja u čemu si se ti to istakao….. kakva je to veština, koji su to bili protivnici, ko to ceni, ko se tome divi. O svemu se vodi računa kada se bira jedan. Jer taj jedan je u stvari celo selo, ceo grad ili čak i država ispred koje je stao i za koju se neštedimice davao. 

Po ispitivanju italijanskog javnog mnjenja, zatim u izboru nemačkog dnevnog lista ,,Bild’’ kao i televizije BBC i časopisa ,,Sport ilustrejtid’’ za sportistu i ličnost 20. veka proglašen je bokserski šampion Muhamed Ali. Iza njega su vrhunski fudbaleri, košarkaši, šoferi, atletičari, plivači, teniseri… ali prvi je bokser! 

Pretpostavljam da je to znak kome se u krugu priznatih ipak ukazuje poštovanje. 

Američki sportski kanal ESPN preuzeo je obiman i težak zadatatk da odgovori koji je sport najteži, najzahtevniji. Postavili su kriterijume kao što su izdržljivoost, snaga, psihički stabilnost… tim od osam naučnika sastavio je listu od 20 najtežih sportova. Na samom vrhu je boks!. Ređaju se hokej, američki fudbal, košarka, rvanje… ali bavljenje vrhunskim boksom je najteže. Dokazano. 

I ovo navodim da odgovorni ljudi kada biraju, odlučuju, moraju imati na pameti da nisu ni sve medalje iste težine čak i kad su iste boje. 

Kada se nešto zameće, podmeće, umeće, kada se nešto izokola predstavlja kao nešto sasvim drugo tada se ide u sitna crevca i šarene laže. 

Kada se delililo ordenje junacima to su bile ozbiljne odluke koje nisu mogli kuvari i konjovodci da donose već odgovorni ratnici. Tako i danas kad se odlučuje o pitanju časti čestiti samo mogu i da se pitaju. Neki koji su već veliki i priznati. Neki koji neće preko tuđih leđa da prave svoje nadimke jer su imena već pogubili.  

Kao čovek koji voli sport a posebno boks, kao čovek koji ponekad nešto o tim svojim ljubavima i napiše ne vidim ko je to Kragujevac i Šumadiju bolje predstavljao od velikog bokserskog šampiona Mirka Puzovića. Njegovo ime nema samo težinu medalja koje je osvajao već ih je svojim sportskim ponašanjem, neustaršivošću i ljudskošću činio još sjajnijim nego što jesu. 

Ne postaje se veliki omalovažavanjem divova već kada se ide njihovim koracima i slede njihovi primeri. Šampion ćuti i trpi. Na vama je Kragujevčani da ispravite ljudsku i sportsku nepravdu. Na vama je da šampionu uručite ono što mu pripada i da ga imenujete onako kako mu i priliči: najbolji sportista Kragujevca i Šumadije 20. veka. To je ljudski. Sve drugo je trange frange. Igre za one nedovršene. 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.