Sportske vesti Sve vesti

Nevena zlatna kraljica sa Ibra

Srpske košarkašice su već nekoliko dana u žiži javnosti. Kako i ne bi kad su postale prvaci Evrope. Posle dočeka na balkonu u Beogradu i još nekih, za ovu priliku, bitnih formalnosti uputile su se u svoje gradove. U Kraljevo je stigla Nevena Jovanović, devojka kojom se ponosi grad na Ibru. Po drugi put je sa svojim saigračima donela svojoj zemlji najsjajnije odličje. A put do konačnog slavlja počeo je pripremama i napornim treningom

Karijera

Igrala sam u Mađarskoj, zatim u Turskoj u Francuskoj Poljskoj  pa povratak u Mađarsku… Ako me pitate gde mi je bilo najlepše reći ću Francuskoj. Tamo smo osvojili titulu, bilo je lepo društvo i imali smo uzajamno poštovanje i ljubav

– Dve nedelje ostale su za nama sa napornim treningom koji se na kraju i isplatio. Dostigli smo vrhunac forme baš kada je najpotrebnije za sami finiš prvenstva. Imali smo dve teške utakmice u grupi tu pre svega mislim na Grčku ali je u eliminacijama proradila na najbolji način  naša već prepoznatljiva igra.

Koji protivnik je bio najneugodniji ?

– Španija je bila najteži rival u samo završnici. Igralo se na njihovom terenu ali mi smo imali veliku želju da im vratimo sve dugove. Sećate se da su nas izbacili u Beogradu i uvek nam bili prepreka na takmičenjima. Na sreću uspeli smo ovom pobedom sve da im vratimo.

 Za reprezentaciju Francuske postali ste prava noćna mora.

– Pobedili smo ih oba puta u finalima evropskih prvenstava 2015. u Turskoj i sada u Valensiji. Savladali smo ih i na Olimpijadi u Riju u borbi za bronzanu medalju. Ovaj poslednji duel je nekako bio najmanje stresam i za nas na terenu i za navijače..

Sada slede pripreme za Olimpijadu.

– Sada smo u punoj snazi i formi. Polako se oslobađamo umora. Meni je ovde u našoj kući u dvorištu sa puno cveća prelepo. Naša selektorka Marina je pripremila plan i program a kada to ona sačini neće sigurno biti problema.

Jača od povrede

Imala sam u martu povredu leđa jake bolove i kraći boravak u bolnici. Bila sam jako nesrećna zbog toga i nisam verovala da ću se oporaviti. Jaka volja je, ipak, učinila svoje. Oporavak je bio uspešan na moje zadovoljstvo, moje porodice i naravno ekipe..

Grupa u Japanu nije baš laka.

– Sa nama u grupi su Španija, Južna Koreja i Kanada. Sa Korejom nismo igrali poslednjih pet šest godina, Španija je stari rival a Kanada slovi za solidnu ekipu, ima specifičnu igru. Znam jer su mi o tome pričale moje saigračice sa kojima sam igrala u Francuskoj.

Šta posle Olimpijade ?

Posle Olimpijade će valjda uslediti pravi odmor. Ja sam potpisala ugovor sa mađarskim Šofronom, nemam baš puno slobodnih dana ali pregovaraćemo biće dogovora.

Tako govori Nevena devojka sa velikim srcem. Zasluženo se, kao njene koleginice iz ekipe, odmara u svom mestu Metikoši, prelepom dvorištu u kome dominira nekoliko vrsta cveća ali i koš kraj kojeg svakodnevno izvode bravure neki novi klinci. Isto onako kako je to činila pre više od dve decenije plavokosa devojčica Nevena

Stole Petković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.