Komentari Sve vesti

Nebojša Višković: Molba za podršku Đokoviću koja je ostala bez odgovora

Pita me pre izvesnog vremena jedan prijatelj – Da li Novak ceni sve što si uradio za njega? Rekoh  – Daj ne zezaj, šta sam uradio, nisam ništa naročito. Kaže on – Mnogo si skroman. Razmisli malo.

Razmislio sam. I – i dalje smatram isto. Ok, jesam možda u izvesnoj meri uticao na njegov imidž, ali čovek je sve, sve pobede, sve pehare i nagrade, sve je ostvario sam samcat. Svi su ga tapšali po ramenu u stilu ‚‚možeš ti to“, a prave podrške, one jedine koja je bila tada najpotrebnija, njegovo veličanstvo Novac, e to niko nije nudio. Bar nije onaj ko je trebalo.

I tako, kad je postao usamljeni vlasnik rekorda po broju sedmica provedenih na prvom mestu svetske rang liste, setih se pisma koje smo tadašnjem Predsedniku Vlade Srbije, Zoranu Živkoviću, pisali Bogdan Obradović (kasnije selektor šampionske Dejvis Kup reprezentacije) i ja. Evo tog pisma.

Poštovani Predsedniče Vlade,

Nema mnogo oblasti koje Srbiju u svetu predstavljaju u najpozitivnijem svetlu. Sport jeste iznedrio mnoga velika imena ponikla sa ovih prostora, ali i to je nedovoljno sa obzirom na potencijal koji posedujemo. Zato Vam se i obraćamo, u nadi da ćete sprečiti da jedan vanserijski talenat propadne i omogućiti stvaranje još jednog vrhunskog sportiste od koga će naša država imati mnogo koristi.

Radi se o Beograđaninu Novaku Đokoviću, najboljem teniseru na svetu do 16 godina, i – po mišljenju kompetentnih stručnjaka za tenis sa svih kontinenata sa kojima smo stupali u kontakt – igrač koji se rađa jednom u 10 godina. Interesovanje za Novakom je ogromno.

Grci i Nemci su mu već nudili državljanstvo (što je naravno odbijeno), obezbeđeni su mu vrhunski uslovi za trening u čuvenoj akademiji Nikole Pilića u Minhenu gde, pored Beograda, sprovodi pripreme za turnire.

Novak je rezultatima i ponašanjem u proteklih par godina na najlepši način predstavljao svoju zemlju Srbiju u nekoliko desetina država. Njegova perspektiva i prostor za napredak su ogromni, ali sad sledi presudni period posle kog će postati idol mladih širom planete ili ostati upamćen samo kao velika nada.

Uz Vašu pomoć, Novak Đoković će podižući pehare sa Vimbldona i Dejvis kupa uvek moći da istakne da je, kad je bilo najbitnije, Srbija stala iza njega.

U prilogu dostavljamo njegovu sportsku biografiju i kopiju sa zvaničnog sajta ITF-a (Svetske Teniske Federacije).

Unapred zahvalni, Bogdan Obradović
Nebojša Višković

Pismo sam odneo u zgradu Vlade, naivno se nadajući najavljenom sastanku sa Predsednikom. Primio me izvesni službenik, nezainteresovano, uz obećanje da će pismo biti prosleđeno dalje. Da li je to bio slučaj, ili je odmah završilo u kanti, nikad neću saznati.

Ali nije ni bitno. Novak je našao način. A ja sam zadovoljan i ovako, bez direktnog doprinosa u mega uspeh. Privilegovan što sam na bilo koji način svedok sportske istorije.

Autor je dobitnik USNS nagrade
„Zlatni mikrofon“ za 2019. godinu

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.