Komentari Sve vesti

Miodrag Perunović: Koga obmanjujete?

Slike iz tri moje takmičarske knjižice: prva iz 1972 g. druga iz 1976 g. i treća iz 1981 g.

.

Živimo u vremenu u kojem caruju laž, obmana, poluistine, želja za isticanjem; i po svaku cijenu ulazak među odabrane, popularne, „posebno vrijedne“ – pa makar pri tom pogazili sve moralne vrijednosti i norme.

Ima puno ljudi (inače dobrodušnih, bezazlenih) koji su po nekoj inerciji tog novoustanovljenog pravila – „Interes je iznad svega!“ – prihvatili za normalno, da u svemu što pričaju o sebi (kada žele da se predstave), po malo , ili malo više pretjeruju, tj. i ne dvoumeći se – ne govore istinu!

Prije ovog vremena – Aktuelne pandemije laži i prevara, sjedio sam jednom prilikom, sa mojim starim klupskim drugom, meni posebno dragim čovjekom, svojevremeno velikim bokserskim talentom, znalcem i šampionom, i još dva moja prijatelja… U želji da fascinira ovu dvojicu, moj drugar (pored nabrajanja titula) reče, kako je on bokser sa najviše mečeva u Crnoj Gori. – Imam sigurno preko petsto mečeva u karijeri! – reče. Ja se nasmijah, i uzvratih: – Ajde, ne pretjeruj! kakvih petsto mečeva, nema šanse da je to tačno…

– Da skratim priču… Pošto je on bio uporan u svojoj tvrdnji, i rekao kako posjeduje svoje takmičarske knjižice, u kojima su svi njegovi mečevi zapisani, ja mu rekoh da kada pođe kući prebroji sve te mečeve, i da mi javi. – Koliko je godina trajala tvoja karijera?- pitah ga – Petnaest! – odgovori on. – E, ja ti tvrdim, da nisi mogao imati više od trista mečeva! – uzvratih. -Ma šta pričaš Mijo, pa ja sam bio najmlađi prvotimac, boksovao sam sve ligaške mečeve, turnire, revije, pojedinačna prvenstva, imao sam više mečeva nego iko iz naše generacije…- Znam, ali ti tvrdim da za petnaest godina nisi mogao imati više od trista mečeva. – rekoh. A, koliko misliš da sam ja imao mečeva, u devet godina svoje amaterske karijere? A, eto, boksovao sam takođe skoro sve mečeve u ligi, učestvovao na svim revijama, boksovao na svim velikim takmičenjima za reprezentaciju… upitah. On se zamisli, pa reče: A, ti si sigurno imao preko trista mečeva! – Ja se nasmijah i rekoh: – Sto četrdeset i pet! –

On me gledaše začuđeno, ne vjerujući svojim ušima…

Isto veče, zvoni mi telefon: – Molim! – sa druge strane javlja se moj stari drug. -E, znaš šta, prebrojao sam sve svoje mečeve. – I? – pitam. – Pa, imao sam Dvjesta devedeset i četiri meča… –

Eto, mnogi bivši bokseri – šampioni, kao i svi koji su se bavili boksom, mogli bi da prebroje svoje mečeve…

I da, za kraj, još jedna stvar koju sam uočio: interesantno je da je kod svih boksera, odnos dobijenih i izgubljenih mečeva otprilike 90 : 10 posto u procentima za pobjede!?

– Laž se nakratko šepuri, al’ Istina je u vječnosti čeka! – Razmislite malo!

BILANS MEČEVA OD 1972. DO 1994. god.

U amaterskoj karijeri, imao sam ukupno 145 mečeva.

Od toga 29 omladinskih (8 poraza, 4 neriješeno).

Jedan međunarodni meč (poraz).

U seniorskoj konkurenciji 116 mečeva (20 poraza, 7 neriješeno), 30 međunarodnih (6 poraza, 1 neriješeno).

Moja karijera trajala je 22,6 godine, u tom periodu imao sam tri godine pauze (služenje vojnog roka, i period od dvije godine, kada kao profesionalac nisam imao menadžera).

Od oktobra 1981.. prelazim u profesionalce, i boksujem do oktobra 1994 god. Za to vrijeme, imao sam 30 mečeva (6 poraza, 1 neriješeno).

Ovim podacima svjedočim činjenicu, da bokser (amater) vrhunskog nivoa, nije mogao imati više od 15 mečeva u prosjeku, jer je to određivao i pravilnik BSJ, po kome je to bio godišnji limit (pojedinim reprezentativcima se gledalo kroz prste, pa je među njima bilo izuzetaka, sa neznatnim prekoračenjima).

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.