Komentari Sve vesti

Milojko Pantić: Dragan Nikitović Nikita – stvaralac za sva vremena

milojko-pantic

Nema danas u srpskoj televizijskoj prašumi reportera, još manje komentatora, koji mogu da stanu uz rame jednom od pionira televizijskog stvaralaštva u nas, Draganu Nikitoviću – Nikiti. Jer danas se svako ko je naučio da sa interneta skida i čita smarajuće i nebitne podatke za vreme najdramatičnijih događaja na sportskim terenima, svako ko samo proziva imena sportista-potpisuje kao KOMENTATOR. To je dokaz o elementarnom nepoznavanju profesije i hijerarhije u njoj.

O poznavanju sporta, njegovih (ne) pisanih pravila, psihologije, dramaturgije, pa ako hoćemo i filozofije, da i ne govorimo. Takve je Nikita nazivao televizijskim dustabanlijama i nadobudnim neznalicama. Bilo ih je dosta u tim „vunenim“ komunističkim vremenima kada se sportsko novinarstvo smatralo drugorazrednim.

dragan-nikitovic-nikitaPosle višedecenijskog profesionalnog televizijskog posrnuća u Srbiji, ubeđen sam da ti i takvi likovi i ne znaju kako je taj posao radio Nikita i to u periodu kada je televizija bila u povojima, kada se taj mediji tek razvijao kod nas, pa nisi imao koga da kopiraš, već si bio prinuđen da stalno inoviraš.

Uzmite bilo koji prenos Dragana Nikitovića od atletike i boksa do košarke i skijanja. Biće vam to primenjena nastava. Shvatićete da je TV reporter tu samo zato, da svojim jezgrovitim, po mogućstvu duhovitim i iznad svega znalačkim rečenicama upotpuni ili nadopuni televizijsku sliku. Umesto toga današnje sportsko tv reporterstvo čista je onomatopeja u stilu: ooopaaa… gleeedaj… uuuf… kuuućeš.. (valjda kuda ćeš).. neeee… ohohoooooo… i slično.

Nikita je za mene najbolji, (ne samo sportsk) reporter koga sam slušao. Bio je u stanju da u pola noći, ako bi ga padobranom bacili u neki događaja, istog časa počne direktan prenos. Stalno je ponavljao, da se takva elokvencija stiče čitanjem i da onaj ko hoće da bude TV reporter mora da pročita bar jednu knjigu nedeljno.

Njegovi mini komentari u Dnevniku ili sportskim emisijama spadaju u prave bisere TV žurnalizma. Oštar ali bez vređanja, domanovićevski satiričan, duhovit – jednom rečju televizijski stvaralac za sva vremena.

Milojko Pantić

(Foto: Dado Đilas)

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.