Komentari Sportske vesti Sve vesti

Miloje Radičević: Signali najave povratka stare dobre romantike

Nije bilo davno kada smo na ovom istom mestu pisali, konstatovali kako se fudbalsko zdanje na Karaburmi u ulici Mije Kovačevića, dom OFK Beograda pretvara u ruglo, trune, propada… Omladinski stadion, kako glasi zvanični naziv ovog objekta, jednog od najvećih u Beogradu, svedok je brojnih velikih utakmica, gomile odlučujućih mečeva kada su popularni „romantičari“ igrali sa klubovima iz zemlje, ali i mečeve sa rivalima širom Evrope. I svima je OFK Beograd bio pravi domaćin, a nebrojeno puta i težak takmac.

Ali, da se vratimo na konstataciju sa početka ovog teksta. Elem, zabeležili smo da je stadion na uvek vetrovitoj Karaburmi prepušten zubu propadanja, teren ni izbliza nije kao nekada, atletska staza u korovu, tribine, ako se taj deo objekta uopšte može tako i nazvati je postao prava pravcata – ruina!

Počele pripreme
za naporno proleće

Fudbaleri OFK Beograda predvodjeni trenerom Simom Krunićem krenuli su u realizaciju priprema za nastavak prvenstva na terenima Srpske lige – „Beograd“. Pred proverenim stručnjakom je dosta posla, jer neophodne je sve spakovati u celinu, akada se to kaže, onda se misli na uigravanje ekipe, adaptaciju novih igrača, prikupljanje snage…
Prvi deo trke za bodove „romantičari“ su završili na petom mestu sa 24 osvojena boda. Na prolećnoj premijeri izabranike trenera Krunića očekuje težak ispit na gostovanju dobanovačkoj Budućnosti.

I sada je najmanje bitno što se plavo-beli za bodove bore u Srpskoj ligi na nivou srpske prestonice, što za rivalas danas imaju klubove koji im, bez namere da se neko uvredi, po imenu reputaciji, tradiciji, pa zašto ne reći i trofejima, nisu ni do žglavaka ili u najmanju ruku do kolena. Mnogo je značajnije to što u krizi rezultata, klub svojom ili tuđom nebrigom ili možda problemima, dozvolio da stadion sa koga pogled puca na Dunav, i baškari tik uz Zvezdarsku šumu, na okretnici kod Bogoslovije, dođe u stanju kakvom je danas.

Pa ipak, poslednja dešavanja u klubu u kojem su pečat udarili Moša Marjanović, Aleksandar Tirnanić, Skoblar, Ilija Petković, Boža Milenković, Terzić, Mrkela, Lončar, Bane Ivanović i mali milon drugih sjajnih igrača, kao da daju signale nekog novog OFK Beograda. U fotelju predsednika seo je ponovo prekaljeni vuk Momčilo Minić. Došli su na rukovodeće funkcije Kostadin Terzić, Stefan Babović, Andrej Mrkela, tu je i trener Simo Krunić, pristižu i pojačanja… U isto vreme, već su se zasukali i rukavi. Pored svih tekući obaveza, akcenat je stavljen na uređivanje ili preciznije rekonstrukciju pomoćnog terena sa veštačkom podlogom koji je bio prvi takve vrste u našoj zemlji. Postaviće se nova gumirana podloga i onda će sve selekcije kluba moći ponovo da treniraju na tom terenu i igraju zvanične utakmice.

Naravno, svaki iskreni prijatelj sporta i fudbala, bez obzira na to, da li je simpatizer „romantičara“ ili ne, svakao bi se obradovao da u dogledno vreme i stadion bude, ako ništa drugo, bar u pristojnijem stanju. Treba biti iskren i naglasiti da se tu kao barijera pojavljuju brojni urbanistički problemi, razni sporovi… Jer, malo je onih koji možda nisu bar „hiljadu“ puta čuli priče o tome kako će dom OFK Beograda da posluži za druge namene, da će jednom rečju da bude – srušen.

Prilikom nedavnog koktela u oragnizaciji FS Beograda, karatak susret i razgovor sa Momom Minićem, koliko-toliko je najavio korake koji bi trebalo da dovedu do rešenja po navedenim pitanjima.

– Pokušavamo da OFK vratimo na pozicije koje mu pripadaju, to je prioritet. Nećemo na silu, nećemo ništa preko kolena. Ima mnogo stvari koje valja dovesti u red. Klub smo na koji su se obrušile sve krize. Medjutim, neka vrsta našeg motiva je i ona narodna: „posle kiše dolazi sunce“. I stadion je veliko breme. Dotrajale tribine, stolice, ograde, lože… Poslednje, da kažem korekcije su radjene za potrebe Univerzijade. Imamo plan, pomoćna je neophodna i sve ćemo pokušati da šta je do nas sprovedemo u delo – rekao je Minić.

Navijače bez svake sumnje najviše bi obradovalo to da se plavo-beli vrate bar u Prvu ligu?

– Nema toga ko to ne bi voleo. Stvaramo, ili hajde da budem do kraja iskren, pokušavamo da se to u dogledno vreme i desi. Znam da će se i publika tada vratiti na tribine.

Nije predsednik srpskoligaša sa Karaburme propustio da izusti još jedan i te kako bitan segment funkcionisawa kluba.

– Decenijama je OFK Beograd bio fudbalsko vrelo talenara, a danas ni tu nije bajkovita slika, a to treba da nam bude možda i najvažnija smernica. Potrebno je da se vrati kult stvaranja igrača kako za nas tako i za druge klubove – naglasio je Momčilo Minić, čelnik „romantičara“.

Neka tako i bude. Zbog OFK Beograda, ali i beogradskog i srpskog fudbala. „Romantičari“ su njihov neraskidivi deo.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.