Nagrade Sve vesti

Milica Mandić sportista godine

Milica Mandić, olimpijska šampionka u tekvondou iz Londona, izabrana je za sportistu godine u izboru Udruženja sportskih novnara Srbije (USNS). Priznanje i pehar uručili su joj, na prigodnoj svečanosti u Beogradu Aleksandar Šoštar, predsednik Sportskog saveza Srbije i Vadimir Dedić, predsednik Udruženja sportskih novinara Srbije.

Milica-MandicUručene su i tradicionalne godišnje nagrade USNS.  Predrag Strajnić, novinar RTS dobtnik je nagrade „Novinar godine“ za izveštavanje sa rukometnih Šampionata Evrope i Olimpijskih igara u Londonu.

Drugi put za redom, nagradu za fotoreportere „Kamera godine“ pripala je majstoru fotografije iz „Sportskog Žurnala“ Nenadu Negovanoviću, koji je sa Olimpijskih igara u Londonu poslao nezaboravne fotografije aktera koji su obeležili ovaj događaj.

Novinar dopisništva RTS iz Jagodine Dragan Marković dobio je nagradu “Dopisnik godine”.

Ove godine uručene su dve “Nagrade za životno delo”, uglednom reporteru Sportske redakcije Radio Beograda Milanu Anđiću i Novosađaninu Miroslavu Vislavskom, slobodnom novinaru i uredniku “Tabloida”.

NAGRADE-2012Nagrada “Branka Prelević” za žensko pero u sportskom novinarstvu, koja nosi ime nekadašnje košarkašice, a kasnije sjajnog novnara i kolumniste “Borbe” Branke Prelević, pripala je Sanji Milutinović, dopisniku ”Sportskog Žurnala” od osnivanja 1990. iz Kruševca.

Za izdavački poduhvat godine nagrađeni su Aleksandar Cvejić dugogodišnji novinar Tanjuga, Branimir Vasić dugogodišnji novinar “Sportskog Žurnala” i Živko Baljkas komentator i novinar  Sportske redakcije Politike,  za knjigu “Od 1. do 51. trke Kroz Srbiju” čiji je izdavač Trka “Kroz Srbiju”, kao i Milan Simić doajen sportskog novinarstva, nekadašnji urednik u “Sportskom Žurnalu” za knjigu “Nekad bilo”.

Živko Baljkas je na svečanosti priznanje uručio Ljubomoru Živanoviću direktoru organizacije Trke “Kroz Srbiju” bez čije upornosti i angažovanja, ali i finansijske podrške ne bi bilo ni ovog kapitalnog dela sportske publicistike u Srbiji.

Specijalno priznanje za dopisnički rad i jačanje veza između Srbije i Republike Srpske pripalo je Slavku Basari dopisniku “Sportskog Žurnala” iz Banja Luke.

STRAJNIC-I-TANURDZICOve godine žiri je radio u sastavu Jovan Tanurdžić (predsednik), i članovi: Predrag Sarić (glavni i odgovorni urednik Sportskog žurnala), Zoran Marković (urednik Sportske redakcije RTS), Miodrag Stojanović (glavni i odgovorni urednik Sporta), Dragiša Kovačević (direktor SOS kanala), Stevan Kovačević (Radio Beograd) i Stojan Petković (sportski novinar iz Kraljeva).

Kako je istakao generalni sekretar USNS Boban Igrutinović, sve odluke o priznanjima žiri je doneo jednoglasno.

Svečanosti je prisustvovao i generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr. Dane Korica, veliki broj poslanika sedme sile, doajena sportskog novinarstva, sportskih radnika i sportista i predstavnika medija.