Aktivnosti Sve vesti

NOVINARSKA ELITA U BEOGRADU

Prvi putMinistry-of-Youth-and-Sport-of-Serbia u istoriji Unije sportskih novinara Evrope u Srbiji je održan  sastanak Izvršnog komiteta UEPS-a. Od 20. do 22. maja 2013. u prestonici naše zemlje boravili su svi članovi tog tela na čelu sa predsednikom Janisom Darasom i Đanijem Merlom prvim čovekom Svetske asocijacije sportskih novinara (AIPS).

Uvažene goste iz 12 država primila je Alisa Marić, ministarka omladine i sporta koja je otvoreno razgovarala o svim temama vezinim za položaj sportskih novinara i akcijama koje sprovodi naša država u popularisanju fer-pleja i borbe protiv nasilja na sportskim terenima. Đani Merlo istakao je da zajednički cilj „sedme sile“ i političara treba da bude i sprečavanje ilegalnog klađenja.

Camenzuli,-Daras-and-BoricicTokom boravka u Beogradu članovi Izvršnog komiteta UEPS-a posetili su Odbojkaški savez Srbije i uručili Aleksandru Boričiću specijalno priznanje.  Najavljena je još čvršća saradnju između Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) i Unije sportskih novinara Evrope na organizovanju seminara za mlade odbojkaške novinare. Prvi takav seminar održan je prošle godine u Ankari.

Veliku podršku ovom skupu predstavnika „sedme sile“ dao je i Sportski savez Srbije, čiji je predsednik Aleksandar Šoštar na svečanoj večeri pozdravio prisutne i poželeo im dobar rad. Tom prilikom naglasio je da sport bez novinara ne može da funkcioniše i da svi zajedno moramo raditi na popularisanju dobrih vrednosti, kao i na iskorenjivanju loših strana sporta poput dopinga i nameštanja rezultata.

Olympic-Committe-of-SerbiaGeneralni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki pripredio je koktel za novinare koji su došli iz Francuske, Engleske, Italije, Irske, Grčke, Rusije, Nemačke, Austrije, Turske, Slovenije, Azerbejdžana i Malte.  Uručeni su im prigodni pokloni, a goste je oduševilo što se na čelu svih vodećih sportskih organizacija nalaze nekadašnji sportisti, koji su edukovani za funkcije koje obavljaju.

Na Izvršnom komitetu UEPS-a bilo je reči o sve težem položaju radio reportera, koji izveštavaju sa velikih sportskih događaja i enormnom rastu autorskih prava za izveštavanje sa fudbalskih utakmica španske „Primere“ i biciklističke „Trke oko Italije“.

Sastanak IK održan je u hotelu Falkenštajn i prvi put u poslednjih deset godina prisutni su bili svi članovi ovog tela. Čarls Kamezuli, generalni sekretar UEPS-a zahvalio je Udruženju sportskih novinara Srbije na sjajnoj organizaciji. Dugogodišnjem predstavniku naše zemlje na Kongresima AIPS-a i UEPS-a Radomiru Jeremiću Piriju uručen je sat, a nagrađeni su i Vladimir Dedić (predsednik USNS) i Predrag Milinković (član IK UEPS).