Sportske vesti Sve vesti

Kraljevački „Stradivari“ guslama daje dušu

Neobičan hobi nesuđenog fudbalera

Ranko Marušić

Italijani imaju vrsne majstore violina, porodice Stradivari, Amati i Gvarneri (iz Breše i Kremone). Sa druge strane Kraljevčani mogu biti ponosni na svog Ranka Marušića (67). Ne, on ne pravi violine on je velemajstor za izradu gusala. Dobro ste pročitali.

Ranko je odrastao u višečlanoj porodici. Bilo je petoro braće i sestra. Složna porodica. inače deo brojne familije Marušić u mestu Jarčujak nadomak Kraljeva. Među njima bilo je i sportista. I upravo oni su pre pedesetak godina želeli u sport da „uvuku“ tada mlađanog Ranka.

– Želeli su ali nisu uspeli u tome. Trebao je neko da se bavi i nečim što nema veze ѕa sportom, pre svega fudbalom. Tako sam ja kako je vreme prolazilo sve više ulazio u svet gde je, pre svega, mašta bila dominantna – kaže Ranko.

Gusle je zavoleo još kao dečak. Tada je sa velikom pažnjom slušao zvuke koje su „proizvodili“ deda, otac i stric. To je i presudilo o odabiru posla kojim će se baviti.

Do sada je vrednim rukama i  posebnim alatom odradio sedamdesetak ovih drevnih instrumenata. Za njima je je prava pomama i veliko interesovanje naših ljiudi, posebno iz dijaspore. Ranko je pun duha i energije koju pre svega usmerava u osmišljavanje i kreiranje ovog drevnog instrumenta sa jednom žicom!

– Veoma je bitan čitav tok izrade, od nabavke drveta, preko rezbarenja pa sve do završne obrade. Od svega toga zavisi i konačan ton – dodaje Ranko koji uporedi radi u duborezu: ikone svetaca, statue, velike i male galije, oblikovnju flaša specijalnom masom prelepog izgleda…

Ipak, gusle i njihov „junački“ ton  bili i ostali njegova velika ljubav.A njima, sada penzioner, Ranko već decenijama daje i život i – dušu

Stole Petković

Žice od repa pastuva!

– Ton guslama daju žice na guslama i gudalu. Te „žice“ su ustvari dlake repa od pastuva. Ne može od konja i kobile jer su krte. Taj materijal je teško naći ali snalazim se nekako – objašnjava Ranko.

Klubu duborez na poklon

U Jarčujku bitiše FK Hajduk, nesuđeni sportski kolektiv ovog neimara.

– Njima ću u duborezu izraditi grb koji će krasiti klupske prostorije. Moji su i a ja sam deo njih.

Ranko Marušić sa autorom teksta

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.