Sportske vesti Sve vesti

Kovačević uspešan na tri fronta

Ljubo Kovačević

Ljubomir Ljubo Kovačević jedna od legendi kraljevačke odbojke dobio je ove godine veliko priznanje. Bilo je to na finalnoj utakmici kupa Srbije Partizan – Vojvodina, gde je obavljao dužnost kontrolora, kada mu je Goran Gradinski predsednik odbojkaške sudijske organizacije OS Srbije uručio priznanje za nemerljiv doprinos u radu ovog udruženja

Odbojkašku karijeru Ljubo je započeo kraljevačkoj Ribnici i godinama bio nosilac igre ekipe koja je žarila i palila na terenima tadašnje Jugoslavije. Zanimljivo je, međutim da je druženje  sa sportom započeo košarkom.

Kovačevići (opet) na sceni

Zanimljivo je da su u timu Ribnice u to vreme sa Ljubom u timu bila i dva njegova rstarija brata Milorad i Zoran. Prvi je kasnije takođe bio uspešan sudija.a Zoran se posvetio praćenju karijera svoja tri sina, aktuelnih reprezentativaca, Nikole i Uroša i Sava koji je na listi sudija Super lige Srbije. I Anica ćerka Ljube Kovačevića krenula je očevim stopama. Trenutno je na listi sudija Druge lige.

– U osnovnoj školi osnovana je košarkaška ekipa i ja sam sa svojim drugovima počeo igru pod koševima. Bili smo veoma uspešni. Na turniru Politike u Beogradu osvojili smo četvrto mesto a ja sam dobio poziv za pripreme pionirske reprezentacije čiji je selektor bio Bata Đorđević. Kratko je to trajalo pa sam, na nagovor moja dva brata, koji već bili u Ribnici, počeo da igram odbojku.

Bio je član one čuvene generacije koja je osamdesetih godina prošlog veka osvojila Kup Jugoslavije

– Tada smo ostvarili i veliki uspeh u konkurenciji takvih ekipa kao što su Mladost iz Zagreba, Modriče i novosadske Vojvodine. Bilo je to veliko iznenađenje za sve ali ne i za nas. Verovali smo u sebe. I to nije bilo sve jer smo kasnije i na evropskoj sceni takođe pomrsili račune i nekim vodećim ekipama Starog kontinenta – kaže Ljubo.

Pored uspeh u igri na mreži ova zlatna generacija je upamćena i po tome što su gotovo svi tadašnji prvotimci uporedo bili uspešni đaci, studenti a danas cenjeni akademski građani.

Morava u srcu

Po završenom Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, Ljubo je radni vek započeo u Jugobanci, nastavio u Srskoj banci a u zasluženu penziju otišao kao direktor Rajfajzen banke u Kraljevu. Sa suprugom Milicom najviše vremena provodi u selu Popovići kraj Kraljeva, pravom raju na levoj obali Zapadne Morave.

– Mi smo, eto, pokazali da sport i škola, odnosno studiranje mogu ruku pod ruku. Od dvanaest igrača prvotivaca čak jedanaest je završilo fakultete. Nikad nismo pomišljali da se od sporta može živeti jer igračka slava i karijera kratko traju. Zato smo se uroredo družili i sa loptom i knjigom – naglašava Ljubo.

Posle igračke karijere u koju spadaju i nastupi u Borecu iz Titovog Velesa, Ljubo se posvetio deljenju pravde na odbojkaškim utakmicama. Njegovo poimanje odbojke i bezgrešne primene pravila ovog sporta brzo su ga lansirali na sami vrh sudijske lestvice.

– Moja sudijska karijera trajala je gotovo tri decenije Odsudio sam nekoliko stotina utakmica u našim prvenstvima i stigao na listu međunarodnih sudija. Kruna karijere je svakako deljenje pravde na međunarodnoj sceni, svetskom juniorskom prvenstvu u Meksiku, prvenstvu Evope u Latviji gde sam odsudio i finalni meč kao i nekoliko mečeva u evropskoj ligi šampiona – ističe Kovačević.

Posle ostvarenog starosnog bonusa pištaljki je rekao zbogom ali u odbojci gde je i dalje bio aktivan, sada kao kontrolor na listi Super lige.

I tu je bio na samom čelu što pokazuju delegiranja na utakmice koje u tom trenutku važe za derbije ili za mečeve u Plej ofu u samom finišu prvenstvene sezone u najjačoj ligi. I kako to biva po peravilima ovog sporta u 65 godini usledio je oproštaj od daljeg angažovanja u odbojci. Priznanje za nemerljiv doprinos u radu sudijske organizacije OS Srbije koje mu je nedavno uručeno. uvek će ga sećati na lepe trenutke provedene u ovom dinamičnom sportu – kao igrač, delilac pravde i kontrolor.

Stole Petković

Ljubo Kovačević sa našim saradnikom

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.