Sportske vesti Sve vesti

Karikature u službi sporta

Neobičan hobi kraljevačkog novinara Stoleta Petkovića

„Karikatura označava zaoštreno poentirani prikaz društvenih, političkih a ponekad i privatnih ili opšte ljudskih tema uglavnom sredstvima grafike. Karikatura je nastala u baroku…“ Tako piše u Vikipediji ali u slučaju novinara Stojana Petkovića ključni momenat nastajanja bile su osamdesete godine prošlog veka.

NAGRADA ZA MUŽU

Pored sportskih crteža Stole je autor i krikatura koje su pratile ostala društvena zbivanja. Sa jednom takvom osvojio je 1982. godine treće mesto na jugoslovenskom festivalu karikaturista amatera Fikom u Zaječaru. Prikazan je radnik koji u isto vreme muze kravu i fabriku.

Na njegovom meniju karikatura bili su uglavnom sportisti. Preko tri decenije bio je dopisnik Dnevnog lista Sport. i redovno i revnosno je izveštavao o događajima na sportskim borilištima u Kraljevu u okolini.

– Moj grad je tih osamdesetih bio u pravoj sportskoj ekspanziji. Igrao se drugoligaški fudbal – Sloga je dolazila do samih vrata elitne lige, odbojkaši su harali u prvenstvu najboljih klubova – igrali i na internacionalnoj sceni a košarka je bila na samom vrhuncu. Kraljevo je bilo jedan od retkih gradova sa dva prvoligaša Slogom i Mašincem. Zvali su ga srpska Bolonja – kaže Stole.
Bilo je puno posla. Nizali su se tekstovi koje je po običaju pratila fotografija, a reportaže o uspešnim pojedincima i događajima oko sporta često i karikatura.

– Ovih dana prebirao sam po arhivi u kojoj su uredno sačuvani objavljeni tekstovi iz triipodecenijske saradnje sa Sportom. Tako sam pronašao i jednu potpuno zaboravljenu roze kovertu sa stotinak karikatura. Silno sam se obradovao i rešio da jedan deo objavim i podelim sa ljubiteljima sporta pre svih iz mog grada da podsetim one starije na nešto što su možda zaboravili a mlade da vide ko su momci koji su pre četiti decenije igrama oduševljavali gledaoce u halama i stadionima.

Pred vama su karikature – crteži igrača i funkcionera iz sveta košarke i fudbala koji su u to vreme udarili neizbrisiv pečat u ova dva sporta. Bila su to vremena kada je u hali sportova kraj Ibra, čuvenoj „kutiji šibica“ koja prima 1.500 gledalaca bilo duplo više navijača a ispred ulaza tiskalo se i preko hiljadu (!).

Dragan Pejić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.